Zoeken

HondenrassenDe hond is een heel populair huisdier en wordt gezien als een echt gezinslid. Niet voor niets wordt de hond regelmatig omschreven als “de beste vriend van de mens”. Het hebben van een hond is in de eerste plaats geweldig, samen valt veel plezier en lol te beleven. Maar het hebben van een hond brengt ook een grote verantwoordelijkheid met zich mee.

Deze hond heeft namelijk zo zijn eigen behoeften, wensen en eisen om een gezond, gezellig en gelukkig gezinslid te worden en te blijven. Omdat wij mensen en honden ieder een andere taal spreken, kan dit nog wel eens leiden tot onduidelijkheid of problemen. In de eerste plaats is de hond een roedeldier en binnen een hondenroedel heerst een rangorde. Van u als baasje wordt dus verwacht een goed roedelleider te zijn. Klinkt makkelijk maar daar komt toch heel wat bij kijken. Denk maar eens aan

  • levensfases van de hond
  • de opvoeding,
  • dagelijkse verzorging,
  • voeding,
  • ontvlooien en ontwormen,
  • medische behandelingen

Hieronder worden bovenstaande onderwerpen besproken. 

Levensfases van de hond

Als eerste hebben we de neonatale fase en de overgangsfase. Dit zijn de eerste paar weken van het leven van uw hond. Een hond wordt kaal en blind geboren maar na ongeveer tien dagen gaan zijn oogjes open en binnen drie weken kan hij horen, zien en lopen.

Hierop volgt de eerste socialisatie periode. Deze periode loopt ongeveer van de derde tot de twaalfde levensweek van de pup. De pup staat open voor nieuwe ervaringen en  het is belangrijk dat hij kennismaakt met mensen, andere dieren, geluiden en allerlei zaken die ze buiten tegen kunnen komen. Zoals het gezegde luid: “Jong geleerd is oud gedaan”. Als de pup op jonge leeftijd goed leert omgaan met vele verschillende prikkels zal dit een positief effect hebben op zijn gedrag later. In deze fase van zijn leven zal u uw hond opnemen in uw gezin.

In de tweede socialisatieperiode, van ongeveer de leeftijd van 12 weken tot zes maanden, zal de pup eerder terughoudend dan nieuwsgierig zijn naar nieuwe prikkels. Het is van belang door te blijven gaan met het socialiseren en de pup te stimuleren. De pup leert nu ook zijn plaats in het gezin kennen. Dus duidelijke regels zijn belangrijk. De pup moet weten waar hij aan toe is en welke plaats hij in de rangorde inneemt.

Dan bereikt uw hond de leeftijd van de pubertijd. Deze begint meestal rond de zesde maand en kan duren tot hij ongeveer anderhalf jaar oud is. De hormonen gaan werken. Een reu gaat zijn achterpoot optillen bij het plassen en een teef wordt voor de eerste keer loops. En ineens is uw hond alles wat u hem geleerd heeft vergeten. In de puberteit zal de hond zijn rang in orde opnieuw vaststellen.

Afhankelijk van het ras zal uw hond rond de anderhalf jaar geestelijk volwassen zijn. De hele grote hondenrassen doen er gemiddeld een jaartje langer over. Over het algemeen is dit de periode dat het karakter van uw hond vrij stabiel is en jullie weten wat jullie aan elkaar hebben.

De ouderdom kan bij de hond, net als bij de mens, komen met gebreken. Een hond kan last krijgen van ouderdomskwaaltjes. Dit kan zijn gedrag beïnvloeden. Als hij bijvoorbeeld wat slechter gaat horen of zien, kan hij schrikken als u hem ineens aanraakt. Ook kan een hond een vorm van dementie krijgen. Als u veranderingen bij u hond merkt laat hem dan onderzoeken door de dierenarts en houdt rekening met zijn beperkingen.

De opvoeding

Of u nu een pup of volwassen hond in huis krijgt, u moet de hond duidelijk maken welke regels er gelden. Het is dan ook met elke hond verstandig om op cursus te gaan. Tijdens een cursus leert u hoe u het beste met de hond om kunt gaan. Iedere hond heeft zo zijn eigen karakter en zijn eigen eigenaardigheden. Wat dus voor de ene hond qua opvoeding en training werkt, werkt bij de andere helemaal niet. Daarnaast is het volgen van een cursus een ontspannen en gezellige manier van samen bezig zijn en dit komt jullie band ten goede.

Geduld, rust en duidelijkheid zijn heel belangrijk in de opvoeding van een hond. Zorg dus dat iedereen in het gezin weet wat de hond wel en niet mag en zich hier ook aan houdt.

Het is fijn als een hond in huis zijn eigen plek heeft om te slapen of om zich terug te trekken. Dat kan bijvoorbeeld een mand, kussen of bench zijn. Kies voor de ligplaats van uw hond een rustige plek waar hij de kamer kan overzien maar waar hij niet in de loop of in de tocht ligt. Spreek ook met ieder gezinslid af dat de plek van de hond geen plek is om samen te gaan spelen of om samen te gaan liggen. Het is heel vervelend voor uw hond als hij zich terug wil trekken maar dat niet kan omdat hij niet met rust gelaten wordt op zijn eigen plekje.

Dagelijkse verzorging

Naast eten en drinken, waar we later op terug komen, heeft een hond het nodig om meerdere keren per dag een lekkere wandeling te maken. Afhankelijk van leeftijd, ras en persoonlijke behoeften van de hond zijn dit langere of kortere wandelingen. Meerdere malen per week een lekkere (bos-)wandeling zal geen enkele viervoeter afslaan. Als groepsdier zal vrijwel iedere hond graag samen activiteiten ondernemen. Een keer geen tijd voor een lange wandeling, ga lekker een stukje fietsen met uw hond (wel veilig en rustig opbouwen), zwemmen of met een van de vele speeltjes buiten ravotten. In onze dierenspeciaalzaken is een breed scala van water- en buitenspeelgoed aanwezig. Wij adviseren u graag.

De hond moet niet alleen zijn lichamelijke maar ook zijn geestelijke energie kwijt. Veel honden vinden het geweldig om denkspelletjes en oefeningen te doen. Er zijn spelletjes die u samen met de hond kunt doen maar ook spelletjes waar de hond zich goed alleen mee kan vermaken. Kom voor informatie en uitleg naar een van onze winkels.

Afhankelijk van het vachttype van uw hond zal deze een dagelijkse of wekelijkse verzorging nodig hebben. Vrijwel iedere hond zal het (als hij er aan gewend is) prettig vinden om geborsteld te worden. Het is niet alleen een goed moment om de haren klit vrij te maken maar ook om de huid en vacht te controleren op wondjes en ongedierte. Vergeet hierbij niet om regelmatig naar de nagels van de hond te kijken. Want als deze te lang zijn moeten ze geknipt worden. Tevens is de (vacht)verzorging weer een goed moment voor een gezellig onderonsje en versterkt dit de band tussen baas en hond. Laat u goed informeren welk type kam of borstel het beste bij de vacht van uw hond past. Ook hierbij helpen en adviseren wij u graag.

De tanden van uw trouwe viervoeter mogen we in de dagelijkse verzorging niet vergeten. Naast het geven van goede kauwbotten en kauwspeeltjes zullen we de tanden van onze hond ook moeten poetsen. Begin hier zo vroeg mogelijk mee en bouw het langzaam op.

Kauwbotten en kauwspeeltjes zijn er in vele soorten en maten. Wat voor uw hond de juiste keuze is, is afhankelijk van vele factoren. Denk bijvoorbeeld aan het formaat van uw hond. Een Chihuahua  kan zich uren vermaken met een buffelhuid bot van 10 centimeter terwijl een Deense Dog zich hier verschrikkelijk in kan verslikken. De ene hond is een rustige kauwer en de andere schrokt alles zo naar binnen. Heeft de hond een allergie of een intolerantie voor een bepaalde voedingsstof? Wat is de leeftijd van de hond? Kortom de keuze voor het juiste bot of speeltje is nog niet zo makkelijk. Kom voor een advies op maat naar een van onze winkels.

Voeding

Hondenvoer bestaat in vele soorten. Als eerste maken we onderscheid in puppy en of junior voer, volwassen voer en senior voer. Daarnaast zijn er brokken, diner, nat voer en diepvries voer. Welke u het beste kunt kiezen voor uw hond is moeilijk te zeggen.

In het algemeen kunnen we zeggen dat het belangrijk is dat u een voeding kiest die compleet is en die bedoelt is voor de leeftijdsfase van uw hond. Tevens is het belangrijk rekening te houden met het type hond dat u heeft, of deze gecastreerd of gesteriliseerd is, veel of weinig beweegt, een gevoeligheid heeft voor bepaalde voedingstoffen, enz enz. Kortom laat u goed informeren voordat u een keuze maakt. Wij helpen u hier graag mee.

Ontvlooien en ontwormen

Wormen zijn inwendige parasieten die zich diep in de darmen of het lichaam van uw hond verschuilen. Deze parasieten voeden en vermenigvuldigen zich daar. Het is een veel voorkomend probleem en een besmetting is makkelijk opgelopen. Het is vaak een onzichtbaar probleem, de wormbesmetting laat zich pas zien wanneer uw hond erg besmet of verzwakt is. Wormen zijn er in verschillende soorten en uw hond kan deze op vele manieren oplopen. Voor een uitgebreide uitleg over wormen verwijzen wij u naar de link die over dit onderwerp op onze site is geplaatst.

Een ontwormschema willen wij u hier niet onthouden. Ontworm een pup op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna iedere maand tot en met de leeftijd van 6 maanden. Vervolgens ontwormt u uw hond ieder kwartaal, de rest van zijn leven.

Vlooien zijn vervelende parasieten voor uw hond. Ze veroorzaken jeuk en huidproblemen. Vlooien kunnen ziekteverwekkers overbrengen op u en uw hond. Voor een uitgebreide uitleg over vlooien verwijzen wij u naar de link die over dit onderwerp op onze site is geplaatst.   Het is belangrijk voor u, uw hond en jullie leefomgeving om vlooien op de juiste wijze te voorkomen en bestrijden. Er is een breed scala aan producten ter preventie en bestrijding van vlooien op de markt.

Ten aanzien van ontwormen en ontvlooien willen wij u uitnodigen naar een van onze winkels te komen voor een uitgebreide uitleg en een gedegen advies voor uw hond en zijn omgeving. De dierenspecialisten die in onze winkels werkzaam zijn, zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, feiten en fabels over dit onderwerp en kunnen u dus goed wegwijs maken en adviseren.

Medische behandelingen

Medische behandeling, waaronder inentingen, zijn voorbehouden aan de dierenarts. Tijdens de puppyfase heeft uw pup meerdere entingen nodig. Vervolgens is het verstandig uw hond ieder jaar te laten enten en een jaarlijkse controle te laten ondergaan. Heeft u, wanneer dan ook, twijfels over de gezondheid van uw hond overleg dan altijd met uw dierenarts.