Afstand: Uit
Afstand:
km Set radius for geolocation
Zoeken

katten-algemeenKatten zijn een heel populair huisdier in Nederland. Ongeveer de helft van de Nederlandse huisdierbezitters heeft een kat. Veel mensen denken dat een kat heel de dag alleen thuis kan zijn en geen aandacht nodig heeft, maar het tegendeel is waar. Katten zijn zeer sociale dieren en hebben voldoende aandacht nodig anders worden zij heel ongelukkig met alle gevolgen van dien. Een kat biedt gezelligheid en een speciale vorm van aanhankelijkheid, namelijk als hij dat wil. Het gezegde: “Honden hebben baasjes en katten hebben personeel” is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. Katten worden vaak als een makkelijk huisdier gezien omdat je ze niet hoeft uit te laten. Ze zijn onafhankelijk en gaan graag hun eigen gang. Toch hebben ook katten voldoende aandacht nodig en kunnen zij met volle teugen genieten van spelen en knuffelen. Als een kat veel alleen thuis moet zijn omdat u bijvoorbeeld hele dagen moet werken, is het de overweging waard om twee katten te nemen. Zij kunnen elkaar dan gezelschap houden en het gevaar van verveling, en dus het uithalen van kattenkwaad, is een stuk kleiner. Het hebben van een kat of katten is in de eerste plaats natuurlijk hartstikke leuk, maar het is nog leuker als u de kat goed begrijpt.

  • levensfases van de kat
  • de opvoeding
  • dagelijkse verzorging
  • voeding
  • ontvlooien en ontwormen
  • medische behandelingen

Hieronder worden bovenstaande onderwerpen besproken.

Levensfases van de kat

Over de verschillende levensfases van de kat is in de literatuur een stuk minder terug te vinden dan van honden. Wat wel met stip bovenaan staat is dat de socialisatiefase van de kitten van groot belang is. In deze fase leert de kitten omgaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Een goede socialisatie zorgt ervoor dat uw kat beter om kan gaan met nieuwe situaties en minder angstig zal zijn.

De eerste socialisatiefase ligt tussen de 3 en 8 weken. Deze fase wordt vermoedelijk gevolgd door de tweede socialisatiefase die loopt tot 14 a 16 weken. Kittens staan in deze periode open voor indrukken en lessen. Het is belangrijk dat de kitten in deze fase in contact komt met verschillende volwassenen, kinderen en andere dieren en leert hoe hij hier mee om moet gaan. Tijdens deze fase is het ook verstandig om de kitten er al voorzicht aan te laten wennen dat u zijn oortjes, oogjes, tandjes en pootjes betast en bekijkt. Maak ook een beginnetje met borstelen.

De moederpoes is tijdens de eerste socialisatiefase van groot belang. Het is de bedoeling dat zij het juiste voorbeeld geeft. Een goed gesocialiseerde moederpoes is dus bijna van levensbelang. Wat zij eet, eten de kittens. Zij leert hen na 4 tot 5 weken op de kattenbak te gaan. De basis voor hun toekomst wordt gelegd.

De opvoeding

Het fabeltje dat katten niets te leren is, willen we bij deze voor eens en altijd uit de wereld helpen. Want een kat kunnen we wel degelijk opvoeden en dingen leren. Geef de kat als hij net bij u in huis komt de tijd om te wennen. Geeft de kat de tijd en ruimte om aan zijn nieuwe omgeving te wennen en zich thuis te gaan voelen.  Maak wel gelijk vanaf het begin duidelijk wat wel en niet mag. U kunt de kat bijvoorbeeld leren dat hij niet aan de bank mag krabben, niet van de planten mag eten en in de gordijnen mag klimmen. Het beste resultaat bereikt u met het belonen van positief gedrag en een kleine correctie, bijvoorbeeld in de vorm van een lichte stemverheffing, bij negatief gedrag.

Bedenk wel vooraf of het eerlijk is wat u van de kat verwacht. Sommige gedragingen vinden wij niet goed maar is natuurlijk gedrag voor de kat. Een voorbeeld hiervan is onzindelijkheid. Het kan voor u als baasje heel vervelend zijn als uw kat buiten de kattenbak plast of poept. Toch doet de kat dit niet om u te pesten maar soms gewoon uit bitter noodzaak. Er zijn katten die hun kattenbak niet willen delen met een soortgenoot of zelfs niet op dezelfde kattenbak willen plassen en poepen. Als de kat zijn bak als vies ervaart zal hij zijn behoefte elders gaan doen. Wordt niet boos op uw kat maar vat het op als signaal. Uw kat heeft waarschijnlijk behoefte aan een extra kattenbak zodat er altijd een schone bak tot zijn beschikking staat. Zet de kattenbakken niet naast elkaar, maar op verschillende rustige plekken. Het is wel van groot belang dat u bij onzindelijkheid medische oorzaken laat uitsluiten door de dierenarts.

Een ander goed voorbeeld van natuurlijk gedrag van een kat dat kan leiden tot irritatie van het baasje is het krabgedrag. Katten verzorgen hun nagels door te krabben. Katten die naar buiten mogen zullen over het algemeen krabben aan een boom of een paaltje. Binnen levende katten hebben dezelfde behoeften maar niet dezelfde mogelijkheden als hun soortgenootjes die naar buiten mogen. Dus als uw kat heeft besloten zijn nagels te verzorgen aan uw bank, bekijk dan eens door de ogen van uw kat of hij wel de juiste krabmogelijkheden in uw huis heeft. En of deze krabpaal wel op de juiste plaats staat. Een kat heeft behoefte aan meerdere krabplaatsen en krabmogelijkheden. Maak krabplaatsen extra aantrekkelijk met bijvoorbeeld kattenkruid.

In onze dierenspeciaalzaken zijn een legio artikelen aanwezig om het leven van u en uw kat te vergemakkelijken en aangenaam te maken. Tevens bezitten wij de kennis en expertise om u goed te kunnen adviseren. Heeft u een vraag of een probleem, schroom niet en bezoek ons in een van onze winkels. Wij staan voor u klaar.

Dagelijkse verzorging

Naast eten en drinken, waar we later op terug zullen komen, is het van groot belang dat u de kattenbak dagelijks controleert en eventuele ontlasting uit de bak verwijdert. Iedere kat kan een schone kattenbak waarderen.

Katten zijn meesters in het schoonhouden van hun vacht. Ze gebruiken hun tong om hun vacht schoon te likken en hun tanden om klitten en vuil te verwijderen. De voorpootjes gebruiken ze als washandjes om hun oren schoon te maken. Dat is makkelijk, zou u kunnen denken, daar hoeft het baasje niets meer aan te doen. Maar dat is niet helemaal waar. Ondanks dat een kat zichzelf goed schoon houdt is het toch van belang dat u uw kat regelmatig borstelt. Hoe vaak is een beetje afhankelijk van het type vacht van uw kat. Wen een kat er zo jong mogelijk aan om geborsteld te worden. Tijdens het borstelen kunt u de klitten en het vuil uit de vacht verwijderen en de huid en vacht controleren op wondjes en ongedierte. Daarnaast is het een fijn moment voor baasje en beestje die de band versterkt. Met welke borstel u uw kat het beste kunt borstelen is hier moeilijk te zeggen. Voor een goed advies over de juiste borstel voor uw kat kunt u langs komen in een van onze winkels.

Ook de nagels verzorgen katten over het algemeen zelf door te krabben aan een krabpaal of aan bomen en palen. Toch is het belangrijk om de nagels wekelijks te controleren. Te lange nagels zijn hinderlijk en moeten bijgeknipt worden met een speciaal nagelschaartje.

Controleer regelmatig de oren van uw kat want oorsmeer en vuil zijn een prima voedingsbron voor infecties en oorontstekingen.

Goede gebitsverzorging is van groot belang bij de kat. Katten kunnen al op jonge leeftijd gebitsproblemen zoals tandsteen, ontstoken tanden en het verliezen van tanden en kiezen, krijgen. De kans op dit soort problemen maakt u zo klein mogelijk door bijvoorbeeld dagelijks de tanden van uw kat te poetsen. Gebruik voor het poetsen wel een speciale tandpasta die geschikt is voor katten. Als u een kitten hier van jongs af vertrouwd maakt met tandpoetsen zal dat geen probleem opleveren. Een volwassen of oudere kat die niet gewend is om tanden te poetsen zal het minder makkelijk toelaten. Gelukkig zijn er een groot aantal andere gebitsverzorgende producten voor katten te verkrijgen. Kom voor een uitgebreide uitleg en een persoonlijk advies naar een van onze winkels.

Voeding

Katten zijn echte fijnproevers. Ze beoordelen hun voeding op geur, vorm, grootte, textuur, smaak en temperatuur. Er zijn vele soorten kattenvoeding verkrijgbaar. Als eerste maken we het onderscheid tussen kitten voer, volwassen of adult voer en senior voeding. Daarnaast zijn er brokken, nat voer en diepvries voer.

In het algemeen kunnen we zeggen dat het belangrijk is dat u een voeding kiest die compleet is en die bedoelt is voor de leeftijd van uw kat. Tevens is het belangrijk rekening te houden met het soort kat dat u heeft, of deze gecastreerd of gesteriliseerd is, alleen binnen in huis leeft of ook naar buiten gaat, een gevoeligheid heeft voor een bepaalde voedingsstof enz. enz. Kortom laat u goed informeren voordat u een keuze maakt. Wij helpen u hier graag mee.

Veel katten zijn lastige drinkers. Toch is het belangrijk dat uw kat voldoende drinkt. Zet op verschillende plaatsen in huis water weg zodat zij tijdens hun wandelingen door huis regelmatig water tegen komen. De kans is dan groter dat zij iedere keer wat drinken. Vaak houden katten ook van stromend water, bijvoorbeeld uit de kraan of uit een speciale drinkfontein.

Van jongs af aan wordt ons door liedjes en sprookjes geleerd dat katten melk drinken. Ze vergeten er wel bij te vertellen dat het dan kattenmelk moet zijn. Katten vinden melk inderdaad lekker maar het is niet verstandig om ze gewone melk te geven. In melk zit lactose en lactose kunnen katten niet goed verteren en kan diaree veroorzaken.

Katten kunnen lastige eters zijn en kunnen iets wat zij altijd gegeten hebben ineens niet meer eten. Laat een lichamelijke oorzaak altijd uitsluiten door een dierenarts. Het is verstandig om een kat op gezette tijden eten te geven. Katten zijn gewoontedieren en voelen zich het prettigst als zij op vaste tijden eten, spelen en slapen.

Ontvlooien en ontwormen

Wormen zijn inwendige parasieten die zich diep in de darmen of het lichaam van uw kat verschuilen. Deze parasieten voeden en vermenigvuldigen zich daar. Het is een veel voorkomend probleem en een besmetting is makkelijk opgelopen. Het is vaak een onzichtbaar probleem, de wormbesmetting laat zich pas zien wanneer uw kat erg besmet of verzwakt is.

Wormen zijn er in verschillende soorten en uw kat kan deze op vele manieren oplopen. Voor een uitgebreide uitleg over wormen verwijzen wij u naar de link die over dit onderwerp op onze site is geplaatst.

Een ontwormschema willen wij u hier niet onthouden. Ontworm een kitten op de leeftijd van 3, 5 en 8 weken. Daarna iedere maand tot en met de leeftijd van 6 maanden. Vervolgens ontwormt u uw kat ieder kwartaal, de rest van zijn leven.

Vlooien zijn vervelende parasieten voor uw kat. Ze veroorzaken jeuk en huidproblemen. Vlooien kunnen ziekteverwekkers overbrengen op u en uw kat. Voor een uitgebreide uitleg over vlooien verwijzen wij u naar de link die over dit onderwerp op onze site is geplaatst.  Het is belangrijk voor u, uw kat en jullie leefomgeving om vlooien op de juiste wijze te voorkomen en bestrijden. Er is een breed scala aan producten ter preventie en bestrijding van vlooien op de markt.

Ten aanzien van ontwormen en ontvlooien willen wij u uitnodigen naar een van onze winkels te komen voor een uitgebreide uitleg en een gedegen advies voor uw kat en zijn omgeving. De dierenspecialisten die in onze winkels werkzaam zijn, zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, feiten en fabels over dit onderwerp en kunnen u dus goed wegwijs maken en adviseren.

Medische behandelingen

Medische behandeling, waaronder inentingen, zijn voorbehouden aan de dierenarts. Tijdens de kittenfase heeft uw kitten meerdere entingen nodig. Vervolgens is het verstandig uw kitten ieder jaar te laten enten en een jaarlijkse controle te laten ondergaan. Heeft u, wanneer dan ook, twijfels over de gezondheid van uw kat overleg dan altijd met uw dierenarts.