Zoeken

Bloedluis bij kippen

Bloedluis bij kippen

Het houden van kippen is de laatste jaren erg populair geworden. Als je kippen houdt is de kans groot dat je te maken krijgt met bloedluis. Vreemde naam eigenlijk als je bedenkt dat het eigenlijk mijten zijn. Maar ach welke naam we het beestje ook geven ze kunnen een ware plaag zijn voor de kippen en hun baasjes.
 
Bloedluis kunnen we met het blote oog zien ware het niet dat ze zich overdag schuil houden in naden, kieren en donkere plekjes. Bloedluizen planten zich razendsnel voort en doen zich te goed aan het bloed van je kippen. Zitten er niet veel bloedluizen dan zullen de kippen wat jeukerige rode bultjes hebben maar hoe meer bloedluizen er komen hoe gevaarlijker het wordt voor de gezondheid van je kippen. Bij een bloedluisplaag kan een kip zelfs sterven aan bloedarmoede.
 
Ook hier geldt weer dat voorkomen (of in iedere geval een goede poging daartoe) beter is dan genezen. Kit de naden en kiezen van het kippenhok dicht en houdt het hok goed schoon. Kies voor een goed absorberende bodembedekking en vervang deze regelmatig. Daarnaast zijn er sprays, zoals de Beaphar 404 vogelspray of de Beaphar mite blocker combi, waarmee je je kippen en zijn omgeving kunt beschermen.