Zoeken

Dat lust ik niet..

Dat lust ik niet..

Katten kunnen aardig kieskeurige eters zijn en menig katteneigenaar zit daardoor dan ook regelmatig met zijn handen in het haar. Heb je net een grote nieuwe zak brokjes gehaald die je kat zo lekker vond, besluit je kat deze brok niet meer te willen eten. Is hij gewoon verwend en moet hij het maar gewoon gaan eten, of is er iets anders aan de hand?

Een kat beoordeelt zijn voeding als eerste op geur. Als de geur goedgekeurd is, wordt de vorm en het formaat gecontroleerd. Tot slot speelt ook de textuur een belangrijke rol in de acceptatie van de brok. Iedere verandering (hoe klein ook) in het voer wordt opgemerkt door een kat. De ene kat zal een verandering in zijn voeding als fijn ervaren en de andere zal het weigeren te eten.

Als een kat weigert te eten gaat hij niet vanzelf weer eten als hij echt honger krijgt. Natuurlijk kan hij een dag geen honger hebben, maar veel langer dan een dag mag het niet duren. Probeer eens een andere smaak, of brokjes met een andere vorm of textuur. 

Katten kunnen erg gevoelig zijn voor veranderingen. De kleinste verandering, bijvoorbeeld een nieuw voerbakje of een placemat onder het voerbakje, kan bij een kat al de reden zijn van het niet eten. Kijk dus altijd even kritisch naar de voeding (en verpakking of er iets van een verandering op staat) en de omgeving. Laat een medische oorzaak van het niet eten altijd uitsluiten door de dierenarts.