Zoeken

De gevaren van de eikenprocessierups

De gevaren van de eikenprocessierups

De laatste jaren is de eikenprocessierups regelmatig voorpaginanieuws. Niet alleen mensen kunnen nare en vervelende klachten overhouden aan het contact met deze beestjes. Onze honden ook. Deze rupsen zijn namelijk giftig en kunnen zeer ernstige klachten veroorzaken.

Zolang de rupsen in de (eiken)bomen zitten is er voor onze honden niet zo veel aan de hand. De rode en jeukerige bultjes die mensen makkelijk van deze rupsen krijgen, komen bij onze honden door hun veilige vacht veel minder voor. De problemen beginnen over het algemeen als de rupsen bij warm weer naar beneden komen om zich in te graven. Onze honden kunnen dan aan ze gaan ruiken en/of likken.

Na dit contact kunnen de slijmvliezen van de bek en de keel gaan opzwellen. Dit is levensgevaarlijk. Heb je het vermoeden dat je hond in contact is geweest met de eikenprocessierups, begin dan gelijk met het spoelen van zijn bek en ogen (afhankelijk waar de klachten zijn). Ga niet wrijven want daardoor worden de klachten alleen maar erger. En neem direct contact op met je dierenarts.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Dus vermijd de plaatsen waarvan je weet dat er eikenbomen staan en houdt je hond aangelijnd zodat je kun voorkomen dat hij aan een rups ruikt of likt.