Zoeken

De introductie van een nieuwe cavia

Cavia’s zijn sociale dieren en ze zijn veel gelukkiger als ze met meerdere bij elkaar leven. Maar soms kan dat moeilijk zijn want wat nu als één van je cavia’s is overleden. Kun je dan zomaar een andere cavia halen en die erbij zetten? Nee, dat kan zeker niet. Dat cavia’s sociale dieren zijn wil nog niet zeggen dat ze zomaar iedere andere cavia leuk vinden. Het koppelen van twee cavia’s moet met zorg gedaan worden.
 
De meeste ideale combinatie is een gecastreerde man (beertje) met een of meerdere vrouwelijke cavia’s (zeugjes), anders kun je het beste zeugjes bij elkaar zetten. Laat de kennismaking tussen cavia’s altijd op een schoon, ruim en neutraal terrein plaatsvinden. Blijf bij ze in de buurt voor het geval ze ruzie gaan maken. Grijp niet te snel in want bijvoorbeeld rondjes om elkaar heen draaien, tegen elkaar duwen en neus tegen neus gaan staan is normaal gedrag.
 
Als de eerste introductie goed is verlopen kunnen ze samen in een schoongemaakt hok geplaatst worden. Ook dan is het belangrijk om er bij te blijven want er kan opnieuw ruzie ontstaan. Controleer de weken daarna de cavia’s regelmatig op wondjes zodat je zeker weet dat ze elkaar wel zo aardig vinden als jij denkt.