Zoeken

De lichaamstaal van een konijn

De lichaamstaal van een konijn

Veel van onze huisdieren communiceren niet alleen met elkaar maar ook met ons via lichaamstaal. Als een hond vrolijk kwispelt dan is hij blij. Een duidelijk en een bij ieder bekend voorbeeld van lichaamstaal. Maar hoe zit dat nu met konijnen? Communiceren zij ook met hun lichaam?

Jazeker, de stand van de oren en de lichaamshouding van je konijn kunnen je heel veel vertellen over hoe hij zich voelt. Omdat konijnenlichaamstaal een stuk subtieler is dan bij bijvoorbeeld een hond moet je wel een goede relatie met je konijn opbouwen om zijn taal te herkennen.

Misschien duwt jouw konijn wel eens met zijn neus tegen je lichaam aan. Dat is een duidelijk voorbeeld van aandacht vragen. Als hij op zijn zijkant of rug rolt dan is hij relaxt en ontsnappen. Staat hij rechtop op zijn achterpoten dan is hij alert en is hij aan het onderzoeken wat er in de omgeving gebeurd. Heeft je konijn zijn oren naar achteren en ligt hij plat en gespannen op de grond dan vindt hij het onveilig.

Dit is een kleine greep uit de lichaamstaal die een konijn kan laten zien. Om een goed “gesprek” met je konijn te kunnen voeren moet je hem regelmatig observeren. Hierdoor ga je kleine veranderingen in bijvoorbeeld de lichaamshouding of stand van de oren zien en begrijp je wat hij je probeert te vertellen. Want niets is zo vervelend als niet begrepen worden. Toch?