De reden dat katten zo van kartonnen dozen houden

De reden dat katten zo van kartonnen dozen houden

Is je kat nergens te vinden? De kans is groot dat je vriendje ergens in een kartonnen doos is gekropen. Het liefst een hele kleine waar hij maar nét inpast. Maar waarom zijn katten eigenlijk zo geobsedeerd met dozen? Utrechtste onderzoekers ontdekten dat dozen het stressniveau van katten kunnen verlagen.

Of het nu om een drank-, pizza- of verhuisdoos gaat, je viervoeter kruipt er maar wat graag in. De drang naar de kartonnen doos blijkt voor katten een vorm van ontstressen te zijn.

Daarnaast is een kat met een kartonnen doos een blije kat. Claudia Vinke van de Universiteit Utrecht: ,,Katten die wonen in een huis waar een doos te vinden is raken sneller gewend aan hun omgeving, zijn minder gestrest en zoeken sneller contact met mensen”.

Een doos is ook gewoon een fijne beschuttingsplaats, stelt Vinke samen met haar collega Ruth van der Leij van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. ,,Veel katten willen in conflictsituaties liever schuilen in plaats van vechten. Als je kat in een doos kruipt, voelt ze zich veiliger en ontwijkt ze negatieve aandacht.”

Lekker warm
Ten slotte is een doos ook gewoon lekker warm. De kat gedijt beter in warmere omstandigheden, warmer dan wij mensen het graag hebben. Daarom kruipen katten ook vaker bij je op schoot in de winter, dan in de zomer. Dan is het al warm genoeg.

Kijk voor grappige filmpjes over katten en dozen ook eens op: https://youtu.be/9rDCdqeTD0o?list=RDrTF2lWHI2IY