Fietsen met je hond

Fietsen met je hond

Fietsen met je hond is ontspannend voor jou en een goede lichaamsbeweging voor je hond. Samen fietsen betekend uiteraard dat je hond naast jouw fiets loopt terwijl jij fietst. Je hond krijgt op deze manier veel lichaamsbeweging. Wanneer je een keer minder tijd hebt voor een lange wandeling of wanneer je in de stad woont kan fietsen met je hond een uitkomst zijn. Ook voor de hond zelf, de soms vergaande inspanning levert hen een prettig gevoel op.

Ook als je hond het niet zo intens beleefd, kan naast de fiets lopen een goede vorm van lichaamsbeweging zijn. Niet voor niets wordt het ook wel aangeraden door dierenartsen wanneer een hond moet herstellen van een bepaalde ingreep of behandeling. Je hond maakt namelijk gecontroleerde bewegingen wanneer hij naast de fiets loopt. Bij het rennen en spelen met andere honden, of wanneer er voor de hond een balletje weggegooid wordt, worden erg belastende bewegingen gemaakt. Draaiingen, zeer plotselinge wendingen, springen kunnen een ongewenste vorm van belasting van het lichaam zijn. Met het rechtuit naast een fiets lopen is dit niet aan de orde. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je op moet letten:

Veel honden vinden het raar of zelfs eng om zo dicht naast een fiets te lopen. Wanneer jouw hond ook zo reageert laat hem dan eerst aan de fiets wennen door hem op afstand naast de fiets te laten lopen terwijl jij met de fiets in de hand loopt. Verklein langzamerhand de afstand tussen de fiets en je hond en neem de tijd om dit op te bouwen. Het kan een aantal dagen duren alvorens u op de fiets kunt stappen om een klein stukje naast de hond te fietsen.

Bouw het lopen naast de fiets langzaam op. Houd er rekening mee dat uw hond eraan moet wennen en dat hij conditie moet opbouwen. Begin daarom met kleine stukjes en bouw het langzaam op. Je hond moet in goede conditie zijn om samen een lange tocht te maken. Zeker bij warm weer ligt het risico van oververhitting snel op de loer.

Het juiste tempo bij het mee laten lopen naast de fiets is van groot belang. Je hond moet het tempo aangeven, niet de fietser. Het juiste tempo is wanneer de hond in draf loopt.

Fietsen aan de lijn kan gevaar met zich meebrengen. Een hond moet niet schrikken van zaken die hij in het verkeer kan tegenkomen. Houd de lijn van je hond in elk geval niet in uw hand en zeker niet in je hand aan het stuur. Bij Pets&Co zijn diverse bevestigingsmiddelen voor aan de fiets te verkrijgen. Deze zijn zodanig uitgevoerd dat de kans op een valpartij minimaal is. Wij helpen je graag met het maken van de juiste keuze!