Gebitsproblemen bij honden

Gebitsproblemen bij honden
Gebitsproblemen komen zeer veel voor bij honden. Ongeveer 80% van de honden ouder dan 3 jaar heeft last van gebitsproblemen! Gebitsproblemen kunnen voorkomen worden door een goede gebitsverzorging en door het geven van gebitsverzorgende voeding en kauwproducten.

De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen bij honden is de vorming van tandplak en tandsteen. In tegenstelling tot bij de mens, komen gaatjes veel minder voor bij honden. Parodontitis is de meest voorkomende tandaandoening bij honden. Het tandvlees en de tanden worden aangetast door bacteriën die afkomstig zijn uit tandplak. Tandplak is een nauwelijks zichtbaar laagje dat zich voortdurend op de tanden vormt. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Tandplak leidt tot ontsteking van het tandvlees. Deze ontsteking is een belangrijke oorzaak van slechte adem, iets wat vaak optreedt bij gebitsproblemen. Wanneer tandplak niet dagelijks wordt verwijderd, reageert het met calcium in het speeksel en ontstaat al na 24 uur tandsteen.

Als de hoeveelheid tandsteen en de ontstekingen in de bek zich verder uitbreiden kan je hond klachten krijgen zoals vermindering van de eetlust, het niet willen eten van hard voedsel, verandering in gedrag en overmatig kwijlen. In een nog verder stadium wordt de slechte adem steeds opvallender. De tanden en kiezen kunnen los gaan zitten en ontstekingen in het lichaam doen ontstaan door verspreiding van de infectie vanuit de mondholte via de bloedbaan.

hond met botHet is dus belangrijk het gebit van je hond goed schoon te houden, bij voorkeur door het poetsen van de tanden. Begin hier dus al mee als je een pup in huis haalt. Bij een oudere hond is beginnen met poetsen vaak best lastig omdat ze deze handeling niet van pup af aan gewend zijn. Een tandgel of mousse kan hier een oplossing zijn. De gel of mousse smeer je met één beweging op de voorste tanden en de tong van je hond verspreid het zelf verder over het gebit. Ook mondwater kan, toegevoegd aan het drinkwater van je trouwe vriend, helpen om de vorming van tandsteen te verminderen. Veel kauwen op een goed bot helpt uiteraard ook, evenals diverse snacks die special ontwikkeld zijn om tandplak van het gebit te verwijderen. Vraag aan je Pets&Co dierenspecialist wat jij het beste kan gebruiken voor jouw hond om zijn gebit schoon en fris te houden.