Zoeken

Gebitsproblemen bij katten

Gebitsproblemen bij katten

De maand van de gebitsverzorging is net voorbij. Via allerlei wegen is ons uitgelegd hoe belangrijk het is het gebit van je huisdier goed te verzorgen. Helaas gaat het in de meeste voorlichtingen en reclames over het gebit van een hond. Ik zeg helaas want uit onderzoek is gebleken dat 80% van de katten ouder dan 3 jaar gebitsproblemen heeft.

Gebitsproblemen worden meestal veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Tandplak zien we als een witgele aanslag aan de basis van de tanden en kiezen. Deze aanslag bestaat uit voedselresten en bacteriën. Als we niets aan deze aanslag doen verhard deze en wordt het tandsteen. Tandsteen breidt zich uit over de hele tanden en kiezen met alle gevolgen van dien.

Katten met gebitsproblemen kunnen we onder andere herkennen aan een vieze adem, problemen bij het kauwen op brokjes of maar aan een kant van de bek kauwen, kwijlen en een minder goede vachtverzorging.

Voorkomen is beter dan genezen dus een goede gebitsverzorging bij katten is heel belangrijk. Een goede manier van het reinigen van tanden is poetsen. Dat kan met een speciale tandenborstel of een gaasje. Gebruik alleen tandpasta die geschikt is voor katten. Mocht het poetsen niet lukken dan zijn er gebitsverzorgende kattenbrokken en of middelen die aan het water of de voeding van de kat toegevoegd kunnen worden.