Zoeken

Gebitsproblemen bij konijnen

Gebitsproblemen bij konijnen
De tanden en kiezen van een konijn blijven zijn hele leven groeien. Door voldoende te kauwen slijten de tanden en kiezen en behouden zij de juiste lengte. Helaas ontstaan er regelmatig problemen bij het gebit van een konijn. Deze problemen kunnen aangeboren zijn of veroorzaakt worden door een ongeluk waarbij bijvoorbeeld een tand of kies is afgebroken. Verkeerde voeding kan echter ook leiden tot gebitsproblemen.
 
Konijnen met gebitsproblemen hebben over het algemeen moeite met kauwen en geven daarom de voorkeur aan zacht eten zoals fruit. Door gebitsproblemen gaan konijnen vaak meer speekselen waardoor zij een natte en plakkerige kin hebben. En als eten moeilijk is, valt het konijn af en zullen er allerlei andere gezondheidsproblemen om de hoek komen kijken.
 
Genoeg reden om het gebit en het eetgedrag van je konijn goed in de gaten te houden en wat misschien nog belangrijker is, is proberen te voorkomen dat je konijn gebitsproblemen krijgt. Voor het goed afslijten van tanden en kiezen is hooi heel belangrijk. Geef je konijn bij voorkeur geen knaagsteen want hierin zit veel calcium waardoor ze makkelijker blaasgruis ontwikkelen. Voer brokjes of biks in plaats van gemengd voer zodat ze altijd een uitgebalanceerde voeding binnen krijgen.
 
Tot slot hebben wij in de dierenspeciaalzaken van Pets&Co een ruim assortiment gezonde kauwmaterialen voor konijnen die bijdragen aan een gezond gebit.