Zoeken

“Gebitsverzorging” bij vogels

“Gebitsverzorging” bij vogels
Vogels hebben geen tanden en kiezen dus van gebitsverzorging kunnen we niet spreken maar de snavel van een vogel vervult grotendeels de functie van een gebit. De snavel zorgt ervoor dat het voedsel, gepeld en wel, in het lichaam komt. Een gezonde snavel is van levensbelang voor een vogel.
 
Snavels komen in verschillende vormen en maten voor. Iedere snavel is afgestemd op de voeding van die vogel. Parkieten en papegaaien hebben een sterke kromme snavel om zaden en noten open te breken en met de punt kunnen ze de inhoud eruit halen. Andere vogels hebben weer een fijnere rechte snavel om zaden te pellen en insecten uit de grond trekken. Maar wat voor snavel een vogel ook heeft, de snavel moet goed onderhouden worden. Een mineraalblok of sepiaschelp zorgen ervoor dat je vogel zijn snavel in goede conditie kan houden.
 
Is de snavel van je vogel te lang dan zal deze geknipt of gevijld moeten worden. Met een te lange snavel kan een vogel niet of niet goed eten waardoor hij kan vermageren of zelfs verhongeren. Het knippen of vijlen moet gedaan worden door iemand die hier ervaren in is.
 
Aangezien de vogel met zijn snavel wel kan eten maar niet kan kauwen moeten we hem ook maagkiezel geven. Deze kiezels zorgen er samen met de spieren in de maag voor dat de zaden gemalen worden zodat de voeding opgenomen kan worden door het lichaam. Zo geven we onze vogels een goede en volledige “gebitsverzorging”.