Gewichtsproblemen bij je kat na de sterilisatie of castratie

Gewichtsproblemen bij je kat na de sterilisatie of castratie

Vaak hoor je de klacht: “mijn kat is zo dik geworden na de sterilisatie”. Dit is wel iets om rekening mee te houden, maar het kan gelukkig voorkomen worden!

Sterilisatie of castratie veroorzaakt een wijziging in de hormonale huishouding. Dit zal van invloed zijn op het eetgedrag en de energiebehoefte van je kat. Het is verstandig om hier rekening mee te houden.
De eerste twee maanden na de operatie is de meest kritieke periode. Je kat heeft dan namelijk de neiging om meer te eten terwijl de energiebehoefte met ongeveer 30% afneemt.

Een poes neemt 18 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 33 % af. Een kater neemt 26 % meer voedsel op en de energiebehoefte neemt met 28 % af. Je kunt dit opvangen door iets minder voeding te geven en eventueel over te stappen op een variant met een andere samenstelling. Een voer met een lager eiwitgehalte en wat minder energierijk. De light- of seniorvariant zou voor deze poezen en katten een goede keuze kunnen zijn. Uiteraard zijn er ook speciale sterilzed varianten op de markt. Vraag je Pets&Co dierenspecialist om advies, daar zijn we voor!

katten-gewicht