Zoeken

Haarballen bij konijnen

Haarballen bij konijnen

Wat veel konijnenbaasjes niet weten is dat hun konijn ook last kan krijgen van een haarbal. Deze ontstaat meestal in de ruiperiode. Je konijn likt de losse haren uit zijn vacht en slikt ze in. Als dat niet te veel haren zijn kan het lichaam dat prima zelf verwerken en poept je konijn ze gewoon weer uit. Zijn het te veel haren dan kan dat een haarbal veroorzaken die ervoor zorgt dat je konijn verstopt raakt. Dit is levensgevaarlijk voor je konijn.

Tijdens de ruiperiode kun je je konijn het beste regelmatig borstelen om alle losse haren te verwijderen. Ook kun je na het borstelen nog met vochtige handen over de vacht wrijven zodat je de laatste losse haren ook nog verwijderd. Daarnaast zijn hooi en voldoende lichaamsbeweging heel belangrijk. Door ervoor te zorgen dat je konijn voldoende hooi eet en lekker veel beweegt worden de overige ingeslikte haren gewoon met de ontlasting uitgepoept.

Mocht je het vermoeden hebben dat je konijn toch last heeft van een haarbal omdat hij minder tot geen ontlasting heeft en/of niet meer eet, neem dan altijd gelijk contact op met een dierenarts.