Zoeken

Help mijn kanarie komt niet door de rui

Help mijn kanarie komt niet door de rui

Een kanarie heeft een verenkleed ter bescherming van invloeden van buitenaf. Het is zeg maar zijn jas. Deze veren verouderen in de loop der tijd of gaan kapot. Gemiddeld twee maal per jaar gaat een kanarie in de rui en krijgt een nieuwe jas. Meestal is dat aan het einde van de zomer en als de winter voorbij is. Deze rui kost hem veel energie en extra eivoer en extra vitamines zullen hem goed doen.

Een normale ruiperiode duurt gemiddeld 6 á 7 weken. Een veel gehoorde vraag is dat de kanarie niet door de rui komt. Hoe komt dat nu? Kanaries hebben een orgaantje in hun hoofd dat hypofyse heet. Dit orgaantje regelt het reageren van de vogel op licht. Door het aantal lichturen per dag weet de kanarie of het tijd is om te broeden of te ruien.

In onze woonkamers verschilt het aantal lichturen vaak heel sterk. Denk bij licht niet alleen aan het licht dat van buiten komt maar ook aan de lampen die branden en de televisie die aan staat. De kanarie weet simpel gezegd gewoon niet meer welke tijd van het jaar het is en wat hij moet doen. De kanarie komt in de stokrui, een rui die moeilijk overgaat.

Door een kanarie een vast slaapritme te geven (dus een vast aantal lichturen per dag) kun je voor een groot gedeelte rui problemen voorkomen. Wen je vogel aan op een vast tijdstip te gaan slapen, bijvoorbeeld om 19.00 uur, door een kleedje over de kooi te leggen. Als je dan zelf naar bed gaat haal je het kleedje weg zodat de vogel met het opkomen van de zon weer wakker wordt. Een kanarie heeft gemiddeld 11 á 12 uur licht per dag nodig.