Zoeken

Het eet- en drinkgedrag van katten

Het eet- en drinkgedrag van katten

Van nature eten katten meerdere kleine maaltijden op een dag. In het wild levende katten moeten wel 10 muizen of kleine knaagdiertjes vangen om voldoende voeding binnen te krijgen. Dat hebben ze niet zomaar gedaan. Ze zijn eigenlijk dag en nacht bezig met jagen en eten. Daarnaast heeft de maag van een kat ongeveer de grootte van een walnoot, dus daar past ook niet zo veel tegelijk in.

Het zal je dan ook niet verbazen dat het voor onze huiskatten het beste is als zij heel de dag de beschikking hebben over voer waardoor ze zo natuurlijk getrouw kunnen eten. Helaas is dit lang niet altijd haalbaar bij alle katten. Er zijn katten die alles opeten zodra het bakje gevuld wordt. Voor deze katten is het raadzaam om ongeveer 4 keer per dag wat te eten aan te bieden.

Ook de maat en de vorm van de voer- en drinkbakjes is belangrijk. Veel katten vinden het vervelend als hun gevoelige snorharen de randen van de bakjes raken. Om de jachtbehoefte van een kat te bevredigen kan het voer aangeboden worden in een daarvoor bestemd spel of speeltje. Jagen en eten zijn voor een kat onlosmakelijk met elkaar verbonden dus met een dergelijk speeltje sla je twee vliegen in een klap.