Zoeken

Het hoe, wat en waarom van pre- en probiotica

Het hoe, wat en waarom van pre- en probiotica

Via sociale media wordt het gebruik van probiotica vaak aanbevolen. Het zou volgens sommige reclames de oplossing zijn voor vele klachten. Maar klopt dit wel? Wat is probiotica eigenlijk en wanneer is het nuttig om dit aan je huisdier te geven?
 
Allereerst wil ik eerst even het verschil tussen pre- en probiotica uitleggen. Kort gezegd zorgt prebiotica ervoor dat de goede bacteriën die in de darm aanwezig zijn groeien en actief zijn. Probiotica zijn de goede bacteriën zelf en vullen dus het aantal bacteriën in de darmen aan.
 
Beide producten hebben een positief effect op de spijsvertering. Honden of katten die (regelmatig) te harde of te zachte ontlasting hebben, winderig zijn of diarree hebben kunnen veel baat hebben bij het gebruik van één van deze producten. Vaak behoren deze klachten dan tot het verleden. Door een goede spijsvertering wordt de algehele gezondheid van je huisdier beter omdat zijn natuurlijke weerstand hem optimaal beschermt.
 
Als je het evenwicht in de darmen van je huisdier wil herstellen, na bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica, kun je het beste kiezen voor probiotica. Antibiotica dood namelijk zowel de slechte als de goede bacteriën. We moeten dan het aantal bacteriën aanvullen.