Zoeken

Het konijnenleed dat madenziekte heet

Het konijnenleed dat madenziekte heet
Een schoon konijnenhok is het hele jaar door belangrijk maar in de warme zomermaanden helemaal. In de zomer neemt het aantal (groene) vliegen fors toe en zij komen af op vieze luchtjes en de ontlasting van je konijn. Deze vliegen kunnen eitjes in de vacht van je konijn leggen. Uit deze eitjes komen maden en deze maden kunnen de madenziekte bij je konijn veroorzaken. Dat houdt in dat de maden zich een weg door de huid van je konijn eten. Dat is niet alleen pijnlijk maar kan ook grote gevolgen hebben voor zijn gezondheid.
 
Een schoon hok is dus heel belangrijk. Kies in de zomermaanden voor een goed absorberende bodembedekking. Normaal gesproken eten konijnen hun zachte ochtendontlasting direct op. Oude konijnen, konijnen die te dik zijn of konijnen die te veel bijvoeding krijgen eten deze keutels vaak niet op. Die keutels zijn een waar feestmaal voor de vliegen. Controleer dagelijks of er geen ontlasting in de vacht of aan de poten van je konijn is blijven hangen.
 
Ter voorkoming van de madenziekte kun je je konijn behandelen met bijvoorbeeld de anti-myiasis spray van Beaphar. Voorkomen is immers beter dan genezen.