Zoeken

Hoe herken je angst of stress bij je huisdier?

Hoe herken je angst of stress bij je huisdier?

De decembermaand is een maand waarin, zeker rond de jaarwisseling, nogal wat huisdieren angst en stress ervaren. Om te weten of jouw huisdier bang is voor bijvoorbeeld vuurwerk is het belangrijk om te weten waaraan je angst en stress bij een dier kunt herkennen. Soms is een dier zo bang dat we het duidelijk kunnen zien maar vaak zijn de signalen een stuk subtieler. Herken jij de signalen?

Een hond die bang is of stress ervaart kan bijvoorbeeld gapen (terwijl hij niet moe is), krabben (terwijl hij geen jeuk heeft), oogcontact vermijden, lichaam wegdraaien, poot geven, haar opzetten, veelvuldig likken aan de lippen, staart tussen de poten houden, ingedoken gaan zitten en of oren plat in de nek leggen.

Een kat die bang is kan bijvoorbeeld grommen of blazen, haar opzetten, vluchten of schuilen maar ook regelmatig de neus likken, de rug toekeren, snorharen naar achteren, oren plat leggen, pupillen verwijdden, staart laag tegen de grond houden tijdens lopen, trillen of beven en overmatig zijn vacht verzorgen.

Een konijn dat bang is kan zich bijvoorbeeld verstoppen, gaan stampen, plat op de grond gaan liggen, oren plat in de nek leggen, zwaar en snel ademen, ogen wijd openen, zich kleinmaken of zelfs gaan gillen.

Laat jouw huisdier meerdere (verschillende) signalen een aantal keer kort achter elkaar zien of houden de signalen langer aan dan is het belangrijk om extra goed op je dier te letten.
Mocht je advies willen over hoe om te gaan met de angst en stress van jouw huisdier kom dan langs bij ons in de winkel.