Zoeken

Hoe maak je een pup zindelijk?

Hoe maak je een pup zindelijk?

Iedereen die een pup opvoedt doet dat op zijn eigen manier en heeft zo zijn eigen regels. Een van de regels die we eigenlijk allemaal wel hanteren is dat de hond buiten moet poepen en plassen. Maar hoe leren we onze pup dat nu?
Veel puppy’s zijn al nestzindelijk. Dit houdt in dat de pup zijn nest niet bevuild maar dat hij buiten zijn nest overal zijn behoefte doet. Deze pups zijn eigenlijk al zindelijk maar hij weet alleen nog niet dat hij het hele huis niet mag bevuilen.

Pups zijn redelijk voorspelbaar in wanneer ze moeten poepen of plassen. Dat is meestal na het eten, bij het wakker worden en na een tijdje gespeeld te hebben. Ga op die momenten met je pup naar buiten zodat hij zijn behoefte op de juiste plaats doet. Is het gelukt dan is het groot feest. Beloon je hondje met wat lekkers, een spelletje of een flinke knuffel. Zo zal jouw pup gewenst gedrag snel herkennen en herhalen.

De eerste dagen kan de zindelijkheidstraining wat moeizaam verlopen. Dat is geen enkel probleem. Jullie kennen elkaar immers pas kort en jij moet de gedragingen van je pup nog leren herkennen. Heeft de pup een ongelukje in huis, negeer dit volkomen. Wordt niet boos want hij deed het echt niet met opzet. Wordt hooguit boos op jezelf omdat je niet goed op je pup hebt gelet.

Als je in een flat woont kan het lastig zijn om iedere keer als de pup moet plassen of poepen naar buiten te gaan. Soms is de weg naar beneden ook te lang voor de pup waardoor hij niet kan wachten tot jullie buiten zijn. Je kunt de pup dan eerst zindelijk maken op een zogenaamde puppypad, een plasdoek. Zodra hij zijn blaas beter onder controle heeft kun je hem leren zijn behoeften buiten te doen.

Elke hond wordt (uiteindelijk) zindelijk, tenzij er een lichamelijke afwijking is. Bij de ene hond duurt het echter langer dan bij de andere. Tot een maand of 9 is een ongelukje niet abnormaal.