Zoeken

Hondenweer voor konijnen

Hondenweer voor konijnen

De zon staat hoog in de lucht en de temperaturen lopen op. We proberen ieder zonnestraaltje mee te pikken en als we het even te warm hebben nemen we een verkoelende duik. Voor vele van ons is de zomer de beste tijd van het jaar. Helaas geldt dat niet voor onze konijnen.

Konijnen leven van nature in een koel hol onder de grond. Hun lichaam is niet gemaakt voor warm weer. Al bij temperaturen van boven de 20 graden krijgen zij het moeilijk. Konijnen kunnen niet zweten. Zij moeten de warme via hun ademhaling kwijt raken maar dat werkt lang niet zo goed als zweten.

Wat kun je doen om je konijn een fijne zomer te geven? Zorg dat het hok in de schaduw staat en leg er op warme dagen een natte licht gekleurde doek overheen. Leg niet te veel bodembedekking en stro in de kooi want dat geeft alleen meer extra warmte. Als het hok buiten op tegels staat kun je de tegels rond het hok nat maken zodat daar geen warmte meer vanaf komt. Heeft je konijn een hok met een plastic onderbak dan kun je onder deze bak een plastic koelelement leggen. De koelte trekt in de bodem en het konijn kan er niet bij.

Ook kun je een speciaal (knaagbestendig) koelelement kopen en in het hok zelf leggen. Een tegel die een tijdje in de vriezer gelegen heeft volstaat ook en kan in de kooi voor veel verkoeling zorgen. Voldoende drinkwater mag nooit ontbreken. Dit water mag niet te koud zijn want dat kan buikpijn veroorzaken. Maak je konijn niet nat want daar kan hij ziek van worden.