Houd je konijn en cavia actief

Houd je konijn en cavia actief

Onze konijnen en cavia’s lijken vaak een geweldig leven te hebben. Ze zitten in een verwarmde omgeving, hun kooi wordt netjes schoongemaakt, vijanden hebben ze niet, ze krijgen vaak meerdere keren per dag goed te eten en regelmatig een aai. Helaas komen ze vaak ook veel tekort: te weinig beweging, onvoldoende ruimte om echt even te kunnen rennen.

Door je konijn en cavia dingen aan te leren en met ze te spelen, houd je ze actief en kun je bijvoorbeeld probleemgedrag als slopen voorkomen. Maar spelen doet nog veel meer, door te spelen worden dieren slimmer, zij leren spelenderwijs hersenen en lichaam te gebruiken. Angsten kunnen overwonnen worden en als je het samen doet, verbetert de band tussen jou en je dier.

Wat voor spellen zou je aan je konijn of cavia kunnen geven? Kijk in eerste instantie naar wat je al in huis hebt, zo kun je snel en eenvoudig starten. Bijvoorbeeld een leeg toiletrolletje vullen met hooi en groente of leer ze uit een eierdoos te eten. Hoe leer je ze dit aan?

Stap 1: leg wat lekkers (bijvoorbeeld een stukje andijvie of peterselie) in een open eierdoos en laat je konijn of cavia hieruit eten.
Stap 2: doe de deksel naar beneden, maar druk deze nog niet vast.
Stap 3: wanneer je konijn of cavia vol vertrouwen zijn neus ertussen steekt en het lekkers durft te pakken, geef je de volgende keer een dichte eierdoos.

Gaat dit goed? Dan kun je verder gaan trainen met andere spellen. Bij Pets&Co kun je terecht voor diverse uitdagende puzzels en spellen. Vaak zijn deze op de markt gebracht voor honden of katten, maar de meeste spellen zijn ook zeker een prima uitdaging voor jouw cavia of konijn. Bijvoorbeeld een ronde schijf met 9 holle botjes waaronder je voer verstopt. In het begin haal je de botjes eraf, zodat je konijn of cavia leert dat hij hier voer kan vinden. Dan zet je de botjes dwars, zodat deze makkelijk eraf zijn te duwen. De volgende fase is dat je het botje er recht inzet, zodat de dieren door te krabben of de tanden te gebruiken de holle botjes van hun plaats kunnen krijgen om bij het voer te komen.

Kijk voor inspiratie ook eens naar dit filmpje van dierentrainster Bernice Muntz!: https://youtu.be/KkqLSs1wqcg