Ieder pondje gaat door het konijnenmondje

Ieder pondje gaat door het konijnenmondje

Wat dat betreft verschillen mensen en dieren niet zoveel van elkaar. Als we te veel eten en te weinig bewegen worden we te dik. Te dik zijn is slecht voor de gezondheid en kan leiden tot klachten. Zo ook bij konijnen. 

Konijnen die te dik zijn kunnen hun zachte (ochtend)keutels niet opeten en hierin zitten onmisbare vitamines en mineralen. Daarnaast hebben te dikke konijnen onder andere een kortere levensverwachting en kunnen ze gebitsproblemen of chronische diarree krijgen. 

Reden genoeg om te zorgen dat je konijn niet te dik wordt of te dik blijft. Dat lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan maar met een paar goede adviezen is het lang niet zo moeilijk als het lijkt. Geef je konijn in ieder geval een beperkte hoeveelheid biks (ongeveer 20 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag). Laat je niet verleiden tot het voeren van gemengd voer want hieruit wordt vaak alleen het lekkere opgegeten. Hooi mogen ze heel de dag door eten dus honger hoeven ze niet te hebben. Verwen ze met een gezonde snack. 

Nu de hoeveelheid eten onder controle is dan nog de beweging. Het uitgangspunt is dat een konijn gemiddeld 3 uur per dag actief bezig is. Dit kan met rennen, spelen en springen zijn. Ook kun je het eten of wat lekkers verstoppen in een speeltje zodat je konijn ervoor moet werken. Geef je konijn daarnaast de mogelijkheid om te graven in een zandbak of bouw een speelparadijs zodat er voldoende te ontdekken is. 

Met voldoende beweging en de goede hoeveelheid goede voeding en snacks is jouw konijn binnen de kortste keren weer in topvorm.