In de spotlights: de Maine Coon

In de spotlights: de Maine Coon

De Maine Coon is één van de meest populaire kattenrassen in Nederland. Het is een grote, krachtige kat die oorspronkelijk uit Noord-Amerika komt. Vroeger werd er onterecht gedacht dat de Maine Coon ontstaan was uit een kruising van katten met wasberen, maar de echte voorouders van de Maine Coon zijn waarschijnlijk langharige katten die vanuit Europa over zee waren meegenomen, zoals de Turkse angora en de Noorse boskat.

De Maine Coon staat bekend om zijn stoere, gespierde uiterlijk met een ruige vacht, volle kraag, lang buikhaar en een extra lange pluimstaart. Zijn kop heeft een stevige vierkante snuit met een stevige kin. De Maine Coon komt in allerlei kleuren en patronen voor. Hij is iets groter dan de gewone ‘huiskat’ en weegt gemiddeld tussen de vijf en negen kilogram.

Een Maine Coon wordt gemiddeld twaalf tot vijftien jaar oud. Omdat het ras zich relatief traag ontwikkeld, zijn Maine Coons pas echt volwassen wanneer ze ongeveer vier jaar oud zijn. Pas dan hebben ze hun uiteindelijke grootte en type vacht bereikt.

Een Maine Coon is een vriendelijke, aanhankelijke en tolerante kat die rustig en goedgehumeurd is. Van nature zijn ze speels en intelligent, sommige Maine Coons apporteren zelfs! Door hun rustige karakter zijn het katten die over het algemeen niet snel vechten of hun nagels gebruiken.