Zoeken

Je hond veilig in de auto

Je hond veilig in de auto

Of het is voor een lekkere boswandeling, een vakantie of een bezoekje aan de dierenarts, bijna iedere hond gaat wel eens mee in de auto. En het is belangrijk dat we dat op een veilige manier doen. Je moet er toch niet aan denken dat je hond door de auto vliegt op het moment dat jij onverwachts hard moet remmen. Laten we even kijken welke veilige manieren er zijn om met je hond met de auto op stap te gaan.
 
Veel mensen zetten de hond op de achterbank. Dit is veilig als je de hond vervolgens ook vast zet met een goed passend tuig dat gekoppeld kan worden aan de veiligheidsgordel of het kliksysteem daarvan. Zet je hond nooit vast aan zijn halsband want dat is levensgevaarlijk. Wil je je bekleding schoonhouden houden tijdens de ritten dan kun je een autodeken op de achterbank leggen. Als je er een neemt waarbij de doorgang tussen de voorstoelen afgesloten wordt vergroot je de veiligheid van je hond.
 
Een van de veiligste manieren van het vervoeren van je hond is met een (auto)bench. Deze kan op de achterbank, voorstoel (bij een kleine bench) of kofferbak geplaatst worden. Zet de bench wel goed vast zodat deze niet kan gaan schuiven. Als je je hond in de kofferbak laat zitten tijdens de autorit dan kun je met een autorek voorkomen dat je hond naar de achterbank kan springen of bij een aanrijding door de auto geslingerd kan worden.
 
De Nederlandse wetgeving kent nog geen verplichtingen ten aanzien van de manier waarop we onze hond vervoeren in de auto. Verzekeraars kunnen bij een ongeval wel besluiten niet uit te keren omdat de manier van vervoeren onveilig was. Maar zeg nou zelf, we hebben toch geen wetgeving nodig om onze trouwe vriend veilig te vervoeren??