Kerst met hond en kat

Kerst met hond en kat

December is de feestmaand bij uitstek. De kerstboom, lampjes en glimmende kerstballen geven je huis extra sfeer en gezelligheid maar voor sommige huisdieren staat die kerstboom eigenlijk alleen maar in de weg en is deze feestmaand niet zonder gevaar.

Tips voor de feestdagen

  • De dennennaalden van de kerstboom zijn giftig voor je huisdier. Zet dus nooit de etensbak van je kat of hond onder de kerstboom. Als de boom begin uit te vallen, is de kans groot dat het dier de naalden binnenkrijgt. Veeg of zuig de naalden dus steeds op en verwijder de boom als deze erg begint uit te vallen.
  • Ook giftig voor kat en hond: kerststerren. Zet deze dus op een plek waar ze niet bij kunnen.
  • De scherven van breekbare kerstballen en andere decoraties die je hond of kat – al dan niet per ongeluk – uit de boom tikt, kunnen snijwonden veroorzaken. Hang al het breekbaars dus op voldoende hoogte. Zorg er ook voor dat ze geen engelenhaar te pakken krijgen; daarin zit glasvezel.
  • Pas op met kaarsen en kwispelende staarten. Zet glazen kokers of windlichten om de kaarsen en plaats ze voldoende hoog. Pas ook op met knisperend haardvuur; plaats daar een scherm voor.
  • Zorg ervoor dat je hond en kat niet bij de lekkernijen op tafel kunnen. Ze kunnen er flink ziek van worden; chocolade is zelfs dodelijk voor honden.