Zoeken

Komt een eend bij de bakker

Komt een eend bij de bakker

Iedereen kan het zich nog wel herinneren. Hand in hand met pappa of mamma met een volle zak oud brood naar de waterkant om de eendjes te voeren. De laatste jaren komt deze goed bedoelde traditie steeds meer in opspraak. Is brood wel goed voor de eendjes? Belasten we de leefomgeving van de eendjes niet te veel met al het brood dat blijft liggen?

De meningen over dit onderwerp lopen sterk uiteen maar waar iedereen het over eens lijkt te zijn is dat brood niet tot de natuurlijke voeding van een eend behoort. De zouten die in brood zitten zijn ongezond voor ze. Daarnaast heeft brood geen voedingswaarden voor eenden. Het vult alleen hun maag waardoor ze minder van hun natuurlijke en noodzakelijke voeding gaan eten. 

Vaak wordt er zoveel brood weggelegd dat het niet eens allemaal opgegeten wordt. Dit trekt muizen en ratten aan wat weer voor overlast kan zorgen. Ook raakt het water waarin het overgebleven brood vaak terecht komt vervuild.

Wat veel mensen niet weten is dat in onze dierenspeciaalzaken speciaal eendenvoer te koop is. Ook gemengd graan voor kippen kan prima gevoerd worden aan de eendjes. Dit is gezond voor de eend en zijn leefomgeving. Dus ga je eendjes voeren, ga dan niet naar de bakker voor brood maar naar de dierenspeciaalzaak voor eendenvoer of kippenvoer.