Zoeken

Komt een hond bij de tandarts

Komt een hond bij de tandarts

Het gebit van een hond bestaat net als bij mensen uit tanden en kiezen. Als we in de bek van een hond kijken zien we dat hun tanden en kiezen er anders uit zien dan bij ons. Dat komt omdat een hond een echte vleeseter is en daaraan is zijn gebit aangepast. Zijn gebit is gemaakt om een prooi goed vast te kunnen houden, vlees te kunnen scheuren en botten te breken. Tandplak en tandsteen zijn één van de meest voorkomende gebitsproblemen bij onze honden.

Tandplak ontstaat uit achtergebleven etensresten, vuil en bacteriën aan de bovenste rand van de tanden en kiezen. We zien dan een bruine rand bovenaan de tand of kies, net onder het tandvlees. Als we de tandplak niet weg halen wordt het hard en dan hebben we tandsteen. Omdat tandsteen ruw is blijft daar weer meer viezigheid aan plakken en zo krijgen we nog meer tandsteen. Uiteindelijk gaan de tanden en kiezen los staan en rotten. Dat is niet alleen pijnlijk voor onze hond maar ook slecht voor zijn gezondheid. 

Om te voorkomen dat tandplak tandsteen wordt moeten we het gebit van onze hond verzorgen. Tandenpoetsen met hondentandpasta of speciale anti plak doekjes is één van de beste opties. We komen dan namelijk bij iedere tand en kies. Ook kunnen we mondwater door het drinkwater doen of een speciale tandengel op de hoektanden van de hond aanbrengen. Wil je een uitgebreide uitleg en /of advies over de mogelijkheden? Bezoek dan een van onze dierenspeciaalzaken.