Zoeken

Kun je een konijn zindelijk maken?

Kun je een konijn zindelijk maken?

Zou het niet handig zijn als je konijn zijn behoefte netjes op een toiletje doet in plaats van in de hele kooi of door de hele woonkamer? Ik denk dat niemand zou klagen als zijn konijn dat zou doen. Het scheelt niet alleen veel tijd in het schoonmaken van de kooi maar het is ook nog eens kostenbesparend.

Veel konijnen zijn met geduld zindelijk te maken. Nou ja, zindelijk. Je kunt ze leren op welke plaats ze hun behoeften moeten doen. Of ze het echt kunnen ophouden als je bijvoorbeeld hun toiletje weghaalt is een andere vraag. Ook is het ene konijn het andere niet dus ga er voorhand niet vanuit dat het gaat lukken.

Als je je konijn zindelijk wilt maken is het belangrijk dat je de maat van het toiletje aanpast aan de maat van je konijn. Een groot konijn op een klein toiletje gaat niet werken. Als je konijn al op een vaste plaats zijn behoeften doet dan zet je daar het toiletje neer. Heeft je konijn meerdere vaste plekken of nog geen vaste plek dan is het aan te raden om met meerdere toiletjes tegelijk te werken. Zo is de kans groter dat hij op het toiletje plast of poept.

Leg ieder plasje en keuteltje dat je konijn buiten het toiletje doet erin en maak de plek waar hij geplast of gekeuteld heeft goed schoon. Konijnen keutelen graag waar ze eten dus leg hooi bij of in het toiletje. Soms is het even zoeken naar de bodembedekking die jouw konijn het fijnste vindt in zijn toilet. Gebruik in het toilet een andere bedekking dan in de kooi.

Gecastreerde konijnen zijn vaak makkelijker zindelijk te krijgen doordat de hormonen ze niet dwars zitten. Dus mocht het echt niet lukken dan is castratie misschien ook nog een mogelijkheid.