Zoeken

Moet je de oren van je hond schoonmaken?

Moet je de oren van je hond schoonmaken?

Jazeker want als het vuil te lang in de oren van je hond blijft zitten kan dit leiden tot irritatie of een oorontsteking. Hoe vaak je de oren van jouw hond moet reinigen is moeilijk te zeggen. Het verschilt namelijk per hond. Bij honden met flaporen of honden die veel haar in hun oren hebben zul je de oren vaker schoon moeten maken dan bij honden met korte oren en weinig haar. Ook bij honden die veel zwemmen is het verstandig om met enige regelmaat de oren te reinigen.
 
Om te beoordelen of je de oren van je hond schoon moet maken is het het beste als je wekelijks de oren van je hond controleert. Kijk goed of je vuil op de flap of in de gehoorgang van het oor ziet. Ruik ook even aan het oor want een gezond schoon oor stinkt niet. Zie je dat het oor vies is of ruik je een onaangename geur, dan is het de hoogste tijd om het oor schoon te maken.
 
Reinig het oor altijd met een milde oorreiniger geschikt voor honden. Schudt deze goed voor gebruik en spuit een ruime hoeveelheid in de gehoorgang. Masseer vervolgens de gehoorgang uitwendig voor ongeveer 60 seconden. Je hond zal met zijn kop gaan schudden om de overtollige oorreiniger en het vuil uit zijn oor te schudden. Dat is geen enkel probleem, laat hem dat vooral doen. Daarna kun je met een tissue het oorsmeer en de achtergebleven oorrreiniger weghalen. Gebruik nooit een wattenstaafje want daarmee kun je het oor van je hond beschadigen.
 
Is na deze schoonmaakbeurt het oor nog niet helemaal schoon? Dan mag je het oor de volgende dag gewoon weer op dezelfde manier schoonmaken. De meeste middelen mag je namelijk 3 tot 5 dagen achter elkaar gebruiken als dat nodig is.