Zoeken

Moet je de tanden van je konijn poetsen?

Moet je de tanden van je konijn poetsen?

Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: Nee. Wel is het heel belangrijk dat je regelmatig de tanden en kiezen van je konijn controleert want konijnen kunnen ook gebitsproblemen hebben en deze kunnen tot grote problemen leiden.

Konijnen hebben 2 snijtanden en 2 stifttanden in de bovenkaak en 2 snijtanden in de onderkaak. In totaal hebben ze 20 kiezen. Deze tanden en kiezen blijven zijn hele leven groeien. De snijtanden groeien wel 1 centimeter per maand. Bij een gezond gebit slijten de tanden en kiezen net zoveel als ze groeien maar door verkeerde voeding, een aangeboren afwijking of een ongeval kan hier iets fout gaan.

Een belangrijke oorzaak van gebitsproblemen bij konijnen is verkeerde voeding. Voeding met te weinig calcium (gemengde granen) en onvoldoende hooi zijn de meest gemaakte fouten. Een konijn moet de hele dag hooi tot zijn beschikking hebben zodat hij naar hartelust kan kauwen en zijn tanden en kiezen kan afslijten.

Als je konijn niet eet, zijn hooi weer uitspuugt of veel speekselt kan dit duiden op gebitsproblemen. Heb je twijfel over het gebit van je konijn raadpleeg dan altijd meteen een dierenarts. Een tijdige en goede behandeling van gebitsproblemen kan ernstige gezondheidsproblemen voorkomen.