Zoeken

Van de geur uit zijn bek..

Van de geur uit zijn bek..

Komt je hond lekker bij je zitten, kijkt je aan, gaapt en jij wordt getrakteerd op een onsmakelijke walm. Helaas zullen een aantal van jullie hondenbezitters dit herkennen. Een veel gehoorde klacht in de dierenspeciaalzaak is namelijk: “Mijn hond stinkt uit zijn bek.”
 
Er zijn verschillende oorzaken waardoor je hond uit zijn bek kan stinken en iedere oorzaak heeft zo zijn eigen oplossing. Als je een pup hebt kan het zijn dat hij aan het wisselen is. Dat wisselen kan een onaangename geur veroorzaken. Dit is heel normaal en gaat vanzelf over als hij klaar is met wisselen. Heel makkelijk dus.
 
Heb je een volwassen hond die uit zijn bek stinkt dan kun je als eerste eens goed naar het gebit van je hond kijken. Zie je tandsteen of tandplak (te herkennen aan een bruine aanslag aan de bovenkant van de tanden en kiezen) of is het tandvlees ontstoken (rood en bloedend tandvlees) dan is de kans groot dat dit de oorzaak van de geur is. Vaak is het raadzaam om het gebit eerst goed te laten reinigen door de dierenarts en daarna goed bij te houden door te poetsen.
 
Heeft je hond een mooi schoon gebit maar stinkt hij toch uit zijn bek dan kan zijn voeding de oorzaak zijn. Voeding die slecht verteerbaar is kan namelijk een onaangename geur uit de bek veroorzaken. Deze  geur komt dan eigenlijk vanuit de maag. Door over te stappen op andere (beter verteerbare) voeding kan het probleem opgelost worden.
 
Tot slot zijn er een aantal ziektes die een stinkende adem kunnen veroorzaken. Heb je twijfels over de gezondheid van je hond ga dan altijd eerst naar de dierenarts.