Verwen de vogels in je tuin!

Verwen de vogels in je tuin!
In de winter kunnen vogels weinig insecten, bessen en zaden vinden. Zeker als het vriest of als er sneeuw ligt. Vogels komen daarom in de winter gemakkelijker in de buurt van uw huis. In ruil voor een beetje voer laten ze zich goed bekijken! Het kost vogels veel energie om hun lichaamstemperatuur op 40 graden te houden. In een koude nacht verliezen kleinere soorten wel tien procent van hun gewicht.
Als je wat voer strooit komen ze graag bij je eten. Een goede extra energiebron zijn vetbollen en pinda’s. Bij Pets&Co ben je aan het juiste adres voor wintervoer van goede kwaliteit. Heb je de vogelpindakaas al eens geprobeerd? Een echte aanrader! Een voederhuisje met afdak zorgt ervoor dat het aangeboden voer droog blijft, zodat het niet bederft.
Bij lichte vorst kun je vers water aanbieden. Er wordt van gedronken en in gebadderd. Dit is geen probleem. Het water rolt direct van de ingevette veren, dus bevriest niet.
Bij strenge vorst kun je beter geen open (warm) water aanbieden. Als er geen sneeuw ligt om op te pikken, kunt je ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken. Erg koud in de buik, dus het kost wat energie, maar het voorziet wel in de vochtbehoefte.
Laat planten in de tuin afsterven en veeg dode bladeren in de border. Vogels kunnen de insecten die eronder zitten eten. Bovendien beschermt het dode materiaal de planten tegen uitdrogen tijdens een vorstperiode. In de loop van de winter verteert het grootste deel vanzelf; dat betekent minder werk én je hebt geen kunstmest meer nodig.
Maak nestkasten leeg, schoon en droog. Veel vogels gebruiken de kast graag als slaapplaats. Leg er geen hooi, stro of ander materiaal in. Dit trekt alleen maar ongedierte aan. Soms komen vogels ook gewoon onder het golfplaten dakje of door een gebroken ruitje de schuur in om er te overnachten.
Strooi op het glibberig bevroren tuinpaadje geen strooizout maar zand, want zout is slecht voor de tuinplanten. Scherp zand (metselzand) werkt net zo goed en is niet schadelijk. Veeg het zand in het voorjaar op een droog en zonnig plekje bijeen en maak zo een warm stofbad voor huismussen!
Bron: Vogelbescherming Nederland