Zoeken

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een jonge vogel?

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een jonge vogel?

Vogels bestaan in vele soorten, kleuren en maten. Bij de aanschaf van een vogel in het algemeen kijk je eerst even naar het verblijf. Deze hoort schoon en fris te zijn. Vervolgens bekijk je de vogel eens op je gemak. Zijn ogen, neus en cloaca (darmuitgang) moeten netjes schoon zijn. De veren moeten netjes aansluiten en de ademhaling moet gemakkelijk en zonder bijgeluiden zijn. Een vogel moet levendig en alert zijn en niet bol en in elkaar gedoken zitten. De ontlasting van de vogel moet stevig zijn.

Een veel verkochte vogelsoort is de kromsnavel. Hieronder vallen bijvoorbeeld de grasparkiet, de valkparkiet en de dwergpapegaai. Deze vogels vallen bij veel mensen in de smaak omdat ze mooie kleuren hebben, intelligent zijn en heel tam kunnen worden.

Veel mensen die een kromsnavel willen kopen willen deze graag zo jong mogelijk. Soms zelfs zo jong dat ze hem nog zelf met de hand moeten grootbrengen (handopfok). Het klopt dat een jonge vogel makkelijker tam wordt dan een volwassen exemplaar, maar handopfok is sinds 2014 verboden. Waarom? Om de simpele reden dat het slecht is voor de gezondheid, ontwikkeling en het gedrag van deze dieren. Koop dus nooit een te jonge vogel.

De ideale leeftijd om een kromsnavel te kopen is het moment waarop hij de grondbeginselen van het vogel zijn van zijn ouders heeft geleerd. Dat is vanaf het moment dat hij volledig zelfstandig eet. Hij is dan nog jong genoeg om makkelijk tam te maken en oud genoeg om een gezonde en gelukkige vogel te worden.