Waarom een graanvrije voeding voor je hond of kat?

Waarom een graanvrije voeding voor je hond of kat?
Sommige honden en katten zijn gevoelig voor granen. Deze huisdieren hebben dan baat bij een graanvrije voeding. Zo is bijvoorbeeld van de Ierse Setter bekend dat dit ras gevoelig kan zijn voor (tarwe)gluten. Een graanvrije voeding is dan een goed alternatief.

Overgevoeligheid en granen worden vaak in één adem genoemd, maar van alle allergieën die bij honden voorkomen, wordt maar een klein deel veroorzaakt door voeding. En dan is er eerder nog sprake van een overgevoeligheid voor eiwitten in vlees dan voor gluten, oftewel eiwitten in granen.

Granen zijn nodig om een uitgebalanceerde voeding te maken. Ze leveren energie en helpen de gehaltes aan eiwitten, vetten en mineralen in de voeding in balans te houden. Daarnaast zijn ze nodig voor de binding en daarmee de structuur van de brok. Ook zijn ze belangrijk vanwege hun vezels, die verstoppingen van het maagdarmstelsel voorkomen.

Omdat deze granen ‘ontsloten’ oftewel voorgegaard worden, bijvoorbeeld door ze te koken, kunnen honden en katten deze granen prima verteren. De vergelijking met wolven wordt vaak gemaakt, maar de honden van nu zijn geen wolven meer. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze door genetische verschillen beter zijn in het verteren van zetmeel.

Bij een graanvrije voeding worden de granen vervangen door koolhydraatbronnen die tot de groenten behoren. Vaak is dit aardappels en tapioca, een knolgewas.

Vaker echter zijn honden en katten overgevoelig voor eiwitten in vlees dan in granen. Heeft jouw hond of kat een overgevoeligheid voor zijn voer? Kies dan eens een voer met eiwitbron die hij nog niet kent. Zo kun je kiezen voor een goede voeding op basis van hert, eend of rendier. Vraag bij je Pets&Co dierenspeciaalzaak om informatie, we helpen je graag bij het maken van een goede keuze! Let er wel op dat ook de snacks aangepast moeten worden om eventuele klachten te verhelpen.