Zoeken

Wat heeft welke vogel nodig?

Wat heeft welke vogel nodig?

Wat heeft welke vogel nodig en waarom? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk best makkelijk. Iedere vogel heeft namelijk een sepiaschelp, vogelgrit en maagkiezel nodig. Vaak wordt gedacht dat het allemaal hetzelfde is maar het zijn drie verschillende producten die ieder een eigen belangrijke rol spelen in de gezondheid van onze vogels.

Sepia is een gedroogd skelet van een zeekat (inktvis) en door hierop te knagen houdt je vogel zijn snavel in model. Daarnaast bevat sepia vele mineralen die vogels nodig hebben omdat deze niet in de zaden zitten die ze eten.

Vogelgrit zijn fijngemalen zeeschelpen en is rijk aan calcium. Calcium hebben vogels nodig om te groeien en gezond te blijven. Als je schelpenzand als bodembedekking gebruikt, zitten die schelpjes hier al doorheen. Je vogel kan deze dan van de bodem halen. Een nadeel hiervan is wel dat ze dan tussen hun ontlasting moeten zoeken. Je kunt vogelgrit ook apart in een bakje aanbieden.

Tot slot dan nog de maagkiezel. Maagkiezels zijn complete steentjes die de vogel inslikt. In de maag zorgen deze steentjes samen met de maagspier voor het vermalen van de zaden zodat deze verteerd kunnen worden. Ze hebben immers geen tanden die het voedsel fijn kunnen malen. Is het steentje afgesleten dan poept je vogel deze gewoon weer uit.