Zoeken

Wat kun je in het voorjaar voor de (buiten)vogels doen?

Wat kun je in het voorjaar voor de (buiten)vogels doen?

In mei legt iedere vogel een ei, zo luid het gezegde. Maar voordat het zover is hebben die beestjes een hoop werk te verzetten en daarmee kunnen wij ze helpen. Ze moeten een geschikte plek vinden om hun eieren te leggen en deze plek op orde maken om te gaan broeden.
 
Vogels zoals de koolmees, pimpelmees, mussen en spreeuwen zijn holenbroeders en dat wil zeggen dat zij broeden in een hol. Voor deze vogels is een nestkastje de ideale plek om hun gezin in groot te brengen. Plaats dus één of meerdere nestkastjes in je tuin als je de vogelpopulatie wilt helpen.
 
Maar waar hang je dat nestkastje(s)? Als je er meerdere hangt plaats ze dan niet te dicht bij elkaar want ze hebben ieder hun persoonlijke ruimte nodig. Om het kroost tegen katten te beschermen is een hoogte van 1,5 á 2 meter wenselijk. Plaats het nestkastje zo dat de wind en regen er niet in kunnen. En hang tot slot het nestkastje op een rustige plek, dus niet naast de deur of op het terras, want vogels worden niet graag gestoord.
 
Het bouwen van een nest en het uitbroeden van de eieren kost veel energie. Om deze energie aan te vullen kun je de vogels eiwitrijk voedsel geven. Hierbij kun je denken aan (gedroogde) meelwormen. Ook strooivoer zal erg gewaardeerd worden.