Zoeken

Welke bodembedekking is het beste voor mijn konijn of knaagdier? 

Welke bodembedekking is het beste voor mijn konijn of knaagdier? 

Er zijn vele verschillende bodembedekkingen verkrijgbaar en dat is niet voor niets. Wat een goede bodembedekking is voor bijvoorbeeld een konijn kan totaal ongeschikt zijn voor bijvoorbeeld een ratje. Om te bepalen wat voor jouw dier de beste bodembedekking is moet je kijken naar de eisen die jouw dier aan zijn leefomgeving stelt, je kijkt dus naar zijn natuurlijke gedrag. Daarnaast mag de bodembedekking natuurlijk niet schadelijk zijn voor zijn gezondheid en moet die hygiënisch zijn.

Hamsters zijn een goed voorbeeld van echte gravers, dus een geschikte bodembedekking geeft jouw hamster de kans om naar hartenlust te graven. Een laag van minimaal 15 cm hennepvezel of houtvezel met hooi, vlas of papierstrooisel is ideaal. Daarentegen is houtvezel niet geschikt voor ratjes omdat de stof in houtvezel hun luchtwegen kunnen irriteren. Voor ratjes kun je beter kiezen voor een stofvrije bodembedekking zoals papierkorrels.

Voor konijnen en cavia’s zijn hennepvezels, papierkorrels of vlas een ideale bodembedekking. Het absorbeert urine goed en neemt geurtjes in zich op. Je kunt lekker wat stro in een hoek leggen voor de warmte. Zeker voor konijnen die buiten leven is dat prettig.

Wil je meer weten over de verschillende bodembedekkingen en de voor- en nadelen voor jouw huisdier? Kom dan langs in één van onze winkels voor een uitgebreid en persoonlijk advies.