Zoeken

Zomertips

Zomertips

Zodra buiten de temperatuur stijgt, is het belangrijk dat je extra aandacht besteedt aan je huisdieren. Zij kunnen namelijk niet zo goed tegen warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Let er dus goed op dat je trouwe vriendje genoeg schaduwplekjes heeft om te verblijven en dat er altijd fris water beschikbaar is.

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dun behaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Maak geen lange wandelingen in de hitte, maar plan deze aan het begin of eind van de dag. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam voorkomen niet dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn!

Een dier dat oververhit is voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met veren gespreid en snavel open.

zomertipToch oververhit? Breng je dier naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kan je nat maken, doe dat vooral bij kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijskoud water; daardoor trekken bloedvaten samen en wordt het nog moeilijker om lichaamswarmte kwijt te raken. Is de oververhitting ernstig, dan kan je dier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan snelle hartslag en ademhaling, en niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met koelen!

Zomertip: maak zelf een koelelement voor je huisdier door een plastic fles voor 2/3 met water te vullen en in de vriezer te leggen. Leg de fles in het hok of mand, eventueel gewikkeld in een oude theedoek.