Zoeken

Artrose bij oudere katten

Artrose bij oudere katten

Het is alom bekend dat oudere honden last kunnen hebben van artrose. Op allerlei manieren proberen we het leven van deze honden prettiger te maken. Helaas weten nog niet veel mensen dat ook oudere katten last kunnen hebben van artrose. Dat is jammer want uit onderzoeken is gebleken dat 90% van de katten ouder dan 12 jaar hier last van heeft.  

Katten zijn meesters in het verbergen van pijnklachten dus het is voor een kattenbezitter ook niet makkelijk te zien of zijn kat pijn heeft. Daarnaast passen katten zich makkelijk aan. Als ze niet meer op de vensterbank kunnen springen dan zoeken ze wel een lekker slaapplekje dat wat lager is. Toch kunnen we aan kleine veranderingen merken dat ze ergens last van hebben.

Katten met artrose springen minder vaak op hoge dingen, ze lopen wat stijf nadat ze een tijdje gelegen hebben, ze kunnen wat moeite krijgen met het in en uit de kattenbak stappen, ze gaan meer slapen en minder jagen en ze gaan slapen op makkelijker bereikbare plaatsen. Ook zullen ze zich minder vaak of korter gaan wassen en kunnen bijvoorbeeld aanrakingen door de baas pijnlijk zijn.

Heeft je kat dergelijke klachten dan is het verstandig een dierenarts te bezoeken. Deze kan artrose diagnosticeren en eventueel pijnmedicatie voorschrijven. In onze dierenspeciaalzaken kunnen we je verder adviseren over ondersteunende voedingssupplementen of speciale voeding. Tevens kunnen we je de juiste informatie geven rondom comfortabele slaapplaatsen en kattenbakken zodat ook je oudere kat een fijn en pijnvrij leventje heeft.