Zoeken

Bah mijn hond eet poep!

Bah mijn hond eet poep!

Alsof ze een waar feestmaal hebben gevonden zo blij kan een hond aanvallen op poep. Of dit nu is van een soortgenoot, van een mens of een paard, het maakt ze vaak niet zoveel uit. Vroeger werd gezegd dat de hond dan een te kort had aan bepaalde voedingsstoffen. Dit is met de komst van goede en volledige voeding haast bijna nooit meer het geval (medische redenen daar gelaten).

De oorzaak van coprofagie (een mooi woord voor poep eten) ligt meestal in het gedrag. Dat een moeder hond de ontlasting van haar puppy’s opeet is heel normaal. Zo houdt zij het nest schoon. Het kan dus zijn dat de pup dit gedrag van zijn moeder gaat imiteren. Ook zien we wel eens dat honden die met de strenge hand zindelijk gemaakt worden, hun poep uit angst opeten. Als er geen bewijs is, krijg je ook niet op je donder.

Er zijn ook honden die altijd honger hebben of die poep gewoon lekker vinden. In alle gevallen is het heel moeilijk om dit gedrag af te leren. Lastig want het is wel van groot belang dat ze het afleren want het eten van poep is zeker niet zonder gevaren. Denk bijvoorbeeld aan resten van een ontwormingsmiddel die in paardenpoep aanwezig kunnen zijn als een paard net ontwormd is. Of de sporen van drugs die in menselijke poep kunnen zitten. Allemaal erg schadelijke stoffen voor onze hond.

Zorg bij de opvoeding van je pup dat hij niet de “fout” in kan en zijn ontlasting op kan eten. Ruim na het poepen de ontlasting snel op. Volwassen honden kunnen beter aangelijnd uitgelaten worden zodat zij niet in de verleiding kunnen komen om aan te vallen op een lekkere drol. Zorg tevens voor voldoende afleiding tijdens de wandeling zodat die drol ook niet zo aantrekkelijk meer is.