Zoeken

Blauwalg… is dat gevaarlijk voor mijn hond?

Blauwalg… is dat gevaarlijk voor mijn hond?

Blauwalg is een bacterie en komt van nature voor in oppervlaktewater. Denk hierbij niet alleen aan sloten en meertjes maar ook bijvoorbeeld aan een emmer met water in de tuin of de lekbak van potplanten. Als de temperaturen stijgen kan deze bacterie zich explosief vermenigvuldigen. Sommige blauwalgen produceren giftige stoffen die schadelijk zijn voor mens en dier.

Onze honden lopen een groter risico op het binnenkrijgen van deze bacterie dan wij mensen. Honden drinken het water rechtstreeks of zij krijgen het binnen bij het schoonlikken van hun vacht. Klachten als ademhalingsproblemen, sloomheid, overmatig kwijlen, braken, diarree en krampen kunnen bij honden optreden. Neem bij degelijke klachten altijd contact op met je dierenarts.

Gemeenten controleren de wateren met grote regelmaat op blauwalg. Zij plaatsen waarschuwingsborden bij besmet water. Controleer dus altijd even de borden voordat je je hond lekker laat zwemmen. Is je hond eigenwijs en heeft hij al een duik genomen voordat je het bord hebt kunnen lezen? Probeer dan te voorkomen dat je hond het water drinkt en spoel zijn vacht goed schoon met water voordat hij zich aflikt. In overleg met de dierenarts kun je je hond wat norit geven zodat deze de eventuele bacterie in de maag en darmen kan binden.