Zoeken

De kat krabt de krullen van de trap

De kat krabt de krullen van de trap

Katten krabben, dat is een feit. Daar hoeven we helemaal niets voor te doen. Ze doen het vanzelf. Al zouden we het willen, we kunnen het ze niet afleren. We kunnen ze hooguit leren te krabben op de plaatsen waar wij het goed vinden. Maar waarom krabben katten en waarom is dat zo belangrijk voor hen? 

Door te krabben onderhouden onze katten hun nagels. Nee, ze scherpen hun nagels niet zoals velen van ons denken. Ze krabben het buitenste versleten hulsje van hun nagel waardoor en er een nieuwe scherpe nagel tevoorschijn komt. 

Daarnaast laten ze door krabben weten dat de ergens zijn geweest. Tijdens het krabben markeren zij die boom, die paal of dat stuk waarop ze krabben met een geur vanuit de kliertjes in hun voetzolen. Ze laten weten dat het hun territorium is. 

Tot slot krabt een kat om spanning of stress te verminderen. Krabben werkt ontspannend. Vergelijk het met een huil- of lachbui als wij even niet met een situatie kunnen omgaan. Huilen of lachen kan dan ontladend werken. Zo werkt dat met krabben ook bij een kat.