Zoeken

De paden op, de lanen in

De paden op, de lanen in
Het is weer lekker weer en we trekken er massaal op uit met onze honden. Samen genieten van de natuur is heerlijk. Toch schuilen er in die mooie natuur een aantal gevaren voor onze geliefde viervoeters. Waar moeten we met onze honden voor uitkijken tijdens een wandeling door het bos, de polder of het park?

De berenklauw is een hoge plant die voorkomt langs dijken en wegen en is te herkennen aan de witte bloemen en de grote behaarde bladeren. Als een hond in aanraking komt met het sap van deze plant dan kan hij binnen 24 uur last krijgen van rode, jeukende vlekken en blaasjes. Dit kan zelfs zo erg worden dat er zwellingen en blaren ontstaan. Ook kan de hond moeite krijgen met slikken. Spoel de huid van uw hond goed schoon als hij in aanraking is geweest met het sap van deze plant en neem direct contact op met de dierenarts als hij klachten krijgt.

De eikenprocessierups is een rups die voornamelijk voorkomt in eikenbomen. De brandharen van deze rups zijn gevaarlijk voor mens en dier. Deze haren hebben een soort van weerhaakjes waardoor ze makkelijk vast gaan zitten in de huid. Als de huid van een hond in aanraking komt met deze haartjes kunnen er pijnlijke rode bultjes en blaasjes ontstaan die jeuken. Krabben verergert het probleem. Als de hond de haartjes in zijn bek krijgt, kan de tong gaan zwellen en kan de hond gaan kwijlen en moeite krijgen met ademen.
Verwijder de brandharen als u ze ziet zitten en spoel de plekken goed af met lauw water. Neem bij klachten altijd direct contact op met de dierenarts.

Grasaren breken van het gras af als de hond er doorheen rent of loopt. De aren komen in de haren van de hond terecht en kunnen vervolgens de huid binnendringen. Dit levert een pijnlijke plek of ontsteking op. Dit gebeurd met name tussen de tenen van de hond, bij zijn ogen, oren of neus. Controleer in de periode van juni tot en met augustus uw hond na iedere wandeling grondig en verwijder eventuele grasaren.

Bovenstaande gevaren zijn niet de enige maar waarschijnlijk wel de minder bekende. Goede reden om er even bij stil te staan. Blijf vooral genieten van de wandelingen samen met uw hond maar controleer uw hond bij thuiskomst goed.