Zoeken

Fabels over het ontwormen van onze honden en katten

Fabels over het ontwormen van onze honden en katten

De eerste en de meest gehoorde fabel die we in de praktijk tegen komen en die ik nu voor eens en altijd uit de wereld wil helpen, is dat je een hond of kat pas moet ontwormen als je wormen in zijn ontlasting ziet. Als wormen in de ontlasting zichtbaar zijn, hebben we te maken met een ernstige besmetting. In het belang van de gezondheid van mens en dier moeten we dit voor proberen te blijven.

Er wordt vaak gedacht dat katten die niet buiten komen niet ontwormd hoeven te worden. Zij komen natuurlijk niet in aanraking met andere dieren of plekken waar andere dieren komen. Toch is dit een fabel. Wij baasjes komen wel buiten en in aanraking met andere dieren. Ongemerkt blijven de wormeneitjes bijvoorbeeld aan onze schoenen plakken en zo nemen wij ze mee naar onze kat die niet buiten komt.

Moeten katten die niet buiten komen dan net zo vaak ontwormd worden als honden en katten die wel buiten komen? Nee, dat is ook weer niet het geval. De kans op een wormbesmetting is voor deze katten een stuk kleiner dan voor dieren die wel buiten komen. Vaak kun je volstaan met 1 a 2 keer per jaar te ontwormen.