Zoeken

Feit of fabel… teken zijn gevaarlijk?

Feit of fabel… teken zijn gevaarlijk?

Teken zijn kleine spinachtige parasieten die leven in struiken en grassen. Als onze hond of kat voorbij loopt laat de teek zich op ons huisdier vallen. Met zijn speciale snuit boort de teek zich door de huid van ons huisdier en gaat bloed zuigen. Op de plek waar de teek zich vastbijt kan de huid van je hond of kat wat geïrriteerd raken maar dat is over het algemeen geen enkel probleem.

Het probleem is dat teken tijdens het zuigen van het bloed ziektes over kunnen brengen. De meest bekende is de ziekte van Lyme maar ook andere wat minder bekende ziektes (zoals Babesiose en Ehrlichiose) worden overgebracht. Deze ziektes kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van onze dieren. Teken hechten zich niet alleen op onze huisdieren maar ook op ons mensen. Ook wij kunnen dus met een ziekte besmet raken door een beet van een teek.

Teken komen het hele jaar voor maar tussen maart en oktober lopen we het grootste risico. Behandel je huisdier tijdens deze periode in ieder geval goed tegen teken. Wil je een op maat gemaakt advies kom dan langs in een van onze dierenspeciaalzaken.

Heeft je huisdier toch een teek opgelopen. Geen paniek. Als je de teek binnen 24 uur, nadat hij zich vastgebeten heeft, weghaalt is de kans op besmetting met een ziekte klein. Verwijder de teek met een speciale tekentang en verdoof de teek niet. Noteer de datum van de tekenbeet in je agenda zodat je bij klachten de datum aan de dierenarts kunt doorgeven.