Zoeken

Feiten over het ontwormen van onze honden en katten

Feiten over het ontwormen van onze honden en katten

Op de werkvloer krijg ik regelmatig te maken met vragen over het ontwormen van honden en katten. Moet dat nou echt? Waarom is dat zo belangrijk? Alle feiten en fabels passeren iedere maand wel de revue. Welke belangrijkste feiten kloppen nou over het ontwormen?

Wat veel mensen niet weten, maar wat wel een belangrijk feit is, is dat wormen van honden en katten overgedragen kunnen worden op mensen. Vooral kinderen lopen het gevaar op een besmetting. Zij spelen buiten in het zand of aaien een dier en stoppen daarna hun hand in hun mond. De larven van wormen kunnen een trektocht door het lichaam maken en grote problemen veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door onze huisdieren goed te ontwormen. 

Met grote regelmaat zeggen mensen dat hun honden of katten nooit wormen hebben maar een feit is dat honden en katten vrijwel altijd wormen hebben. De werking van een ontwormingsmiddel is namelijk kort. Vrijwel direct na het ontwormen kan een hond of kat weer besmet worden doordat zij weer wormeieren of larven binnen krijgt. Het duurt dan nog wel een aantal weken voordat dit dan weer volwassen wormen zijn. 

We kunnen dus wel concluderen dat regelmatig ontwormen van groot belang is voor de gezondheid van huisdier en mens.