Zoeken

Haarballen bij katten

Haarballen bij katten
Katten zijn schone dieren en verzorgen uren per dag hun vacht. Hun tong is net een borstel en tijdens het likken worden losse haren en vuil uit de vacht verwijderd. Deze haren slikt je kat in en komen in zijn maag terecht. Als deze haren in de maag aan elkaar klitten en een bal vormen noemen we dat een haarbal.
 
Iedere kat heeft wel eens een haarbal, dat is op zich geen probleem. Als je kat regelmatig (meer dan een keer per maand) last heeft van een haarbal is het verstandig om te gaan voorkomen dat je kat (zoveel) haarballen krijgt. Haarballen kunnen namelijk leiden tot gezondheidsklachten zoals onder andere buikpijn en verstoppingen.
 
Borstel je kat regelmatig want alle haren die je met borstelen verwijdert kan de kat niet meer inslikken. Geef je kat een anti-haarbal voeding. Deze voeding zorgt ervoor dat de ingeslikte haren via de ontlasting het lichaam van je kat verlaten. Daarnaast is deze voeding gericht op een gezonde huid en vacht waardoor je kat minder haar zal verliezen. Ook zijn er anti-haarbal snoepjes en pasta’s te koop die ervoor zorgen dat de haarballen gemakkelijker uitgepoept kunnen worden.
 
Katten die last hebben van een haarbal kunnen misselijk zijn. Als ze willen braken gaan ze vaak aan planten knabbelen. Om te voorkomen dat ze hiervoor de kamerplanten gebruiken (die schadelijk voor ze kunnen zijn) kun je kattengras aanbieden.