Zoeken

Het hoe en wat van wormen en ontwormen

Het hoe en wat van wormen en ontwormen

Wormen zijn parasieten die in het lichaam van jouw hond of kat leven. We kunnen niet voorkomen dat ze wormen oplopen. Puppy’s en kittens kunnen in de baarmoeder of net na hun geboorte via de moedermelk al besmet worden met wormen. Volwassen dieren kunnen onder andere besmet raken door in contact te komen met een ander dier met wormen of zijn ontlasting, het eten van een (besmet) prooidier of eten van een besmette vlo.
 
Volwassen katten en honden kunnen gaan braken en/of diarree krijgen als ze (ernstig) besmet zijn met wormen. De gevolgen van een besmetting voor jonge pups en kittens kunnen groter zijn. Wormen kunnen, in ernstige gevallen, bij hen onherstelbare schade aanrichten. Daarnaast kunnen onze honden en katten de besmetting overdragen op ons. Dus om dier en mens gezond te houden moeten we onze dieren ontwormen.
 
In onderstaand schema kun je zien wanneer je (in de meeste gevallen) het beste kunt ontwormen:

Helaas kunnen we met het blote oog niet zien of ons dier besmet is met wormen. Daarom zie je in bovenstaand schema vaste momenten om te ontwormen. Wil je je dier liever alleen ontwormen als hij daadwerkelijke besmet is, dan kun je voor ontworming een ontlastingsonderzoek laten doen bij de dierenarts.